DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Flåtten er her – dette gjør du med katten

Katten din bør sjekkes jevnlig.

 

Flåtten har blitt et problem i store deler av landet vårt. Mange katteeiere vil komme i kontakt med den i løpet av flåttsesongen, og da er det godt å møte forberedt. Forebyggende behandling reduserer sjansen for at katten din smittes av virus og bakterier som flåtten bærer med seg.

Flåttsesongen regnes fra mars til oktober, men flåtten våkner til liv og blir aktiv når temperaturen overstiger fem varmegrader. Da bør du som katteeier være ekstra oppmerksom.

Sykdommene flåtten bærer på kan være farlige både for katten og deg, og det er derfor viktig å tenke forebygging, samt å fjerne flåtten på et tidlig stadium.

Kilde: DyreIDs diagnoseregister viser at flåttsesongen 2024 er i gang.

Dråper og tabletter

Skal du oppholde deg i områder med mye flått er det beste å ta grep for at katten din ikke skal bli bitt.

I dag finnes det flere gode midler mot flått for salg. Din veterinær vil kunne gi en anbefaling om hva som egner seg best til din katt, og du vil også kunne få en resept på dette middelet.

Her er to alternativer:

  • Dråpebehandling er en vanlig løsning. Dette kan påføres i nakkeregionen og vil ha effekt fra 4 til 12 uker.
  • Tyggetabletter er også et alternativ. Disse gjør kattens kroppsvæske giftig for flåtten. En tablett hver 4. uke gir effekt.
Kilde: DyreIDs diagnoseregister viser at flåtten har spredd seg til hele landet.

Sjekk katten jevnlig

Selv om katten har fått flåttmiddel er det likevel viktig å sjekke den jevnlig. En god regel er å sjekke pels og hud regelmessig, og helst daglig, hvis den er mye ute.

Dra gjennom pelsen med hendene og bruk gjerne en kam for å fjerne flått som fortsatt kryper rundt der. Typisk setter flåtten seg på katters hode og nese, eller på steder med tynn hud og lite pels.

Dersom du finner en flått som har bitt seg fast, bør den fjernes så fort som mulig. Har flåtten sittet på en stund og fått sugd en del blod vil den se ut som en grå ert og er enkel å fjerne ved å ta tak inn mot huden og vri rundt.

Veterinærer og dyrebutikker selger også flåttpinsetter som gjør det lettere å fjerne flåtten. En pinsett er spesielt nyttig for å få tak inn mot huden om flåtten er liten. Vri rundt til den løsner. Ikke bekymre deg om litt av munnpartiet på flåtten sitter igjen. Dette vil løsne og avstøtes i løpet av noen dager, og er ikke farlig for katten.

Tegn på borreliose

Borreliose er den vanligste sykdommen flått fører med seg. Undersøkelser viser at omtrent én tredjedel av flåtten er bærere av bakterien.

Denne sykdommen kan være vanskelig å oppdage, og inkubasjonstiden kan være lang. Borreliose er uvanlig hos katt, men kan finnes hos hunder.

De vanligste symptomene vil være betennelse i ledd, muskelstivhet, bevegelsesproblemer og i noen tilfeller nedsatt allmenntilstand.

Behandling

Å påvise sykdom eller smitte som følge av flåttbitt kan være vanskelig, og krever grundig undersøkelse av veterinær. En sikker diagnose kan stilles ut ifra kliniske symptomer og blodprøve.

Har katten blitt smittet av borreliose må det igangsettes behandling. Legemidler med dokumentert effekt vil kunne skrives ut av veterinær på resept.

Ta kontakt med veterinær for flere råd om forebygging og fjerning av flått, og ha en fin vår og sommer med turer i skog og mark!

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder