DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Tips fra Maren om - Grunnleggende dressur ferdigheter

Hunden trenger ikke kunne så mange ting for å oppleves som lydig, men noen få lydighetsøvelser er det kjekt om hunden kan skikkelig godt.

 

De øvelsene jeg synes er viktigst er; 

  • Kontakt
  • Sitt
  • Ligg og bli

Kontakt er det viktigste grunnlaget for å kunne trene hunden. Om hunden har lært seg å følge med på deg, så er den også mottakelig for å lære og motta beskjeder. Det er dessuten trivelig å kjenne at man har kontakt med hunden sin. Husk at hundens motivasjon til å ha kontakt med eieren sin går litt i faser. Som valp er den ofte veldig interessert i eieren, mens den som unghund er mer nysgjerrig på lukter og verden utenfor, før den igjen som voksen er litt lettere å få kontakt med med. Men øv jevnt og trutt, så får du mye bedre kontakt enn om du ikke trener.

Se videoen med Maren om Grunnleggende lydighet.

 

En god sitt er nyttig fordi du i uendelig mange situasjonen kan stoppe hunden fra å gjøre uønsket atferd, ved å be den om å sitte isteden. I sitt oppnår vi lettere kontakt med hunden og vi kan få til et samarbeid igjen. På den måten kan du be hunden om å sitte, istedenfor å kjefte på hunden for alt den gjør galt. For en enkel hundehjerne er det lettere å få beskjed om hva den SKAL gjøre, enn alt den IKKE skal gjøre - derfor «sitt». Sitt er også fint for å få hunden til å forholde seg rolig, feks før vi går ut døra hjemme, før vi går over veien, mens vi tar på oss jakka eller når vi møter en nabo og skal slå av en prat. De fleste hunder kan «sitt», men de færreste kan det godt. For å kunne sitt godt bør du øve mye på det, i mange ulike situasjoner. Prøv gjerne å få kontakt med hunden før du sier sitt, for da er sjansen større for at hunder adlyder første kommando. Hvis hunden synes det er vanskelig og det er mye forstyrrelser i miljøet, så er det ingen skam å hjelpe hunden ved å vise den en godbit. Det viktigste er at du får hunden til å sitte når du sier sitt. Lykkes du med det, med eller uten hjelpere, så vil hunden stadig bli lydigere. Jeg utfordrer alle til å øve på sitt minst 20 ganger på dag, og gjerne mer. Øv gjerne mens du er ute og går tur.

Ligg er veldig nyttig om man vil ha ro. I liggende posisjon ligger alt til rette for å slappe av, og det er både sunt og viktig å lære hunden. Ligg består av momentet «legge seg ned» og «bli liggende», og begge deler bør øves på for å få en komplett øvelse. 

 

Her er forslag til hvordan du kan øve på de grunnleggende ferdighetene: 

Kontakt

ha en god bit i hver hånd. Frist hunden med noe godt og vent på hundens oppmerksomhet. Straks hunden ser på deg får den er godbit og masse skryt. Gjenta, og strekk tiden gradvis. Hvis hunden prøver å ta godbitene, så bare lukker du hånden, eller gjemmer den bak ryggen i noen sekunder før du prøver på nytt. Hunden lærer da at den må velge vekk godbiten litt, og heller ta kontakt med deg for å få tak i godbiten. Bytt på hvilken hånd hunden får godbit fra, slik at hunden ikke låser seg på en hånd. Øk vanskelighetsgraden ved å ha godbiten mer tilgjengelig i åpen håndflate foran hunden, slik at hunden må velge kontakt fremfor å prøve å stjele godbiten. Tren i mange ulike miljøer.

 

Sitt

Lokk hunden ned i sitt ved å holde en godbit over hundens hode. Si sitt når hunden sitter. Frist hunden med godbit og se om hunden selv kan tilby en sitt uten hjelp med lokking. Si sitt når hunden sitter. Øv i ulike miljøer og prøv å få hunden til å sitte uten at du hjelper til med godbiten. Belønn når hunden sitter og gi flere godbiter etter hverandre slik at hunden får øvd seg på å bli sittende en liten stund. Nøkkelen til å bli lydig på «sitt» er å øve på det mye og ofte, i mange ulike situasjoner. Om hunden synes det er vanskelig å konsentrere seg eller utføre en sitt, så hjelper du den bare med godbiten. 

Ligg

Start med hunden i sitt. Før en godbit ned mot bakken (sørg for at hunden er i kontakt med godbiten hele veien) og litt frem, slik at hunden strekker seg ut og ligger helt nede. Si «ligg» og belønn hunden. Gi flere godbiter for at hunden blir liggende nede. Øv mange ganger og forsøk å gjøre hjelpen med godbiten litt mindre for hver gang. Etterhvert kan du prøve å få hunden til å ligge helt uten hjelp av godbiten: Motiver hunden og vent på at hunden spontant legger seg spontant. Si ligg og belønn. 
Øv gjerne litt på bli med å reise deg helt opp og går litt rundt mens du går frem og tilbake og belønner hunden. Øv på ligg mange ganger og prøv å ha hunden motivert og ivrig, for da er det sannsynlig at hunden vil forsøke å legge seg uten at du trenger å hjelpe den så mye med godbiten. I innlæringsfasen bør du si ligg når hunden allerede ligger, eller under øyeblikket den er på vei ned i ligg. Når hunden villig legger seg gang på gang så kan du si ligg som en kommando før hunden ligger. 

- kjent fra blant annet NRK-serien "Fra bølle til bestevenn" har laget eksklusivt innhold for DyreID.
Maren er av Norges ledende hundeinstruktører og deler sin innsikt med brukere av DyreIDs app.

Du får noen enkle retningslinjer til bruk i hverdagen som vil hjelpe mange med å forstå hunden sin bedre, og gjøre livet med hund enda mer givende og spennende.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder