DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Hva bør en voksen katt spise?

Nå gjelder disse kostholdsrådene for .

er nå kommet i voksen alder, og det er på tide å legge litt om på kostholdet.

Den viktigste endringen er at du nå skal bytte til en ny fôrtype, og at det vil bli viktigere å følge med på kattens vekt. Som før kan tørrmaten til katten godt stå fremme hele tiden, siden katter gjerne spiser mange små måltider gjennom dagen.

Næring til voksen katt

Det er på tide å gå bort fra kattungefôret og over på voksenfôr. Siden nå skal være utvokst, trenger den nå først og fremst et fôr som vedlikeholder energien.

Du får kjøpt fôr til voksne katter både i dagligvarebutikk, hos veterinær og spesialiserte butikker.

Som hovedregel er det lurt å gi tørrfôr, spesielt fordi våtfôr er ferskmat og kan bli dårlig  raskt. Tørrfôr har en tyggemotstand som bidrar til sunnere tenner. Det har også en børstende effekt som fjerner en del tannstein.

Vedlikeholdsbehovet for en katt på for eksempel fire kilo står alltid på pakken til fôret. Ofte får du også med et målebeger som hjelper deg å måle opp dagsbehovet. Du kan også veie maten.

Om er kastrert vil den også bevege seg litt mindre og holde seg nærmere hjemmet, så snakk gjerne med veterinær om hvordan du best mulig kan balansere kostholdet opp mot aktivitetsnivået. Da vil du også få råd om vedlikeholdsfôr for voksne kastrerte katter. Dette bidrar til å motvirke urinstein.

Merk også at en katt som ikke er kastrert vil ha et annet energibehov, siden den er mer ute og stikker på lengre turer.

Pass på dette...

Mens hunder er altetere, er katter ekte kjøttetere. Dette betyr at man ikke kan gjøre vegetarianere av dem. Da vil de gå glipp av taurin – en aminosyre som finnes i dyreproteiner – og kan bli syke.

Følg med på om spiser og drikker som normalt. Skjer det en endring, er det lurt å dra til veterinær for en undersøkelse.

Om du skifter fôr, er det viktig å gjøre dette gradvis. Katten vil ofte trenge tid til å venne seg til den nye maten, så bland inn mer og mer av det nye fôret i det gamle over en periode på én til to uker.

Følg med på vekten og legg hånden på kattens ribbein for å se om du kan kjenne dem. Du vil få en vektkurve på den årlige vaksineringen og helsekontrollen hos veterinær, som også vil kunne si hvordan ligger an.

Lek er en fin måte å aktivere katter. Dette vil både motvirke overvekt og kan skape en bedre tilknytning mellom katt og eier.

...og unngå dette

Katten kan fint tåle litt middagsrester i matskåla, men noen typer mat og planter må unngås fordi de kan være giftige og gi akutte reaksjoner.

Rå fisk og rå egg er eksempler på matvarer som bør unngås, siden de kan inneholde bakterier som fører til matforgiftning.

Andre giftige, skadelige eller usunne matvarer for katter inkluderer blant annet druer, løk, hvitløk, gressløk, gjærdeig, sjokolade og nøtter. Å gi katten melk kan også være uheldig, siden det kan gi diaré. For plantenes del er blant annet julestjerne, liljer, amaryllis og hyasint giftige for katter.

Om du har spørsmål rundt anbefalt kosthold for akkurat din katterase, eller mistenker at har fått i seg noe den ikke tåler, bør du ta kontakt med veterinær.

 

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder