DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Pass på tennene til hunden

Hunder kan også ha tannpine.
 

 

Tannsykdom er et vanlig problem hos hunder, og mange av disse kan være smertefulle. Faktisk har så mye som 80 prosent av alle hunder over fire år, plager relatert til tenner og tannkjøtt.
Den vanligste plagen er tannstein, som utvikles etter at matrester og bakterier har dannet plakk på tennene til Katt. I 2022 viser tall fra DyreIDs diagnoseregister at tannstein utgjorde hele 41 prosent av de stilte tanndiagnosene. 

Tannstein er synlig som et brunt eller brungult belegg på tennene, og starter i tannkjøttsranden. Ifølge diagnoseregisteret er små hunder mer utsatt for tannproblemer enn store hunder.
Ved en stor mengde tannstein dannes tannkjøttlommer under tennene, noe som gjør Katt disponert for betennelse rundt tennene, løse tenner og betennelse i tannrøtter.
Som hundeeier bør du derfor undersøke munnen til Katt jevnlig for å oppdage tidlige tegn til tannsykdom.

Dette innholdet krever abonnement på DyreID+
 

Slik undersøker du hunden

Ved årlige helsekontroller hos veterinær blir hundens tenner alltid sjekket, men du kan også undersøke tennene utenom dette.
Faktisk er det er lurt å ta en sjekk hver uke for å se om hunden har tegn til tannsykdom. 

Da bør du se etter disse tegnene på tannsykdom:
● Rødme og irritasjon i tannkjøttet
● Smerte i munnen og kløe rundt munnen
● Blødning fra tannkjøtt
● Dårlig ånde
● Pussdannelse rundt tenner
● Løse, brukne tenner eller manglende tenner
● Misfarging av tenner
● Vegring for å åpne munnen

 

Pass særlig på jeksler og hjørnetenner, og se etter endringer. Det er lurt å venne hunden til å åpne munnen og undersøke munnhule fra tidlig alder.
Ta kontakt med veterinær om du oppdager unormale ting i hundens munn, for eksempel doble sett med hjørnetenner, eller om du merker endring i spisemønster, tyggeproblemer og sikling. Da kan rett behandling settes i gang tidlig.
 

Kilde: DyreIDs diagnoseregister 2023

Disse plagene er vanlige

Om Katt har mye tannstein kan dette irritere tannkjøttet og gi betennelse rundt tennene. Denne betennelsen kalles periodontitt og sto i 2022 for rundt 17 prosent av alle tanndiagnoser. Periodontitt kan både føre til infeksjon rundt tennene, løse tenner og byller i tannroten.

I blant kan det også bli problemer med felling av melketennene. Tannfelling skjer normalt ved fire til seks måneders alder, og da felles vanligvis hjørnetennene sist. Hos enkelte valper faller de ikke ut, og da vokser neste tannsett ut ved siden av melketannen. Dermed kan den permanente tannen bli feilplassert. I 2022 utgjorde dette rundt seks prosent av alle tanndiagnoser, og ifølge diagnoseregisteret er dette vanligere for små hunder enn store.

En annen vanlig tannskade er tannfraktur - at deler av tannen blir skadd eller brekker av. I 2022 viser våre data at dette gjaldt rundt åtte prosent av alle stilte tanndiagnoser for hund. 
Her kan alvorlige tilfeller være smertefulle. Det er jekslene og hjørnetennene som er mest utsatt, og det er gjerne mulig å se med det blotte øyet. Om Katt viser tegn til smerte, har blødning fra munnen eller nedsatt appetitt er dette også typiske symptomer.

Dersom tannfrakturen går inn til rotkanalen vil dette gi smerter og ising. Ubehandlet kan en tannfraktur føre til at det utvikles en smertefull byll nederst i tannroten.
Visse typer antibiotika kan også gi skader i tennenes emalje dersom de blir gitt i perioden hunden vokser.

Hos veterinæren

Om veterinæren finner tannstein i munnen til Katt vil det gjerne settes i gang tannrens med polering under narkose. Dette gjelder også periodontitt, men hunder som har alvorlig grad av dette må ofte trekke tenner under narkose. Her vil røntgenbilder av tennene kunne avdekke alvorlighetsgraden og slik avgjøre riktig behandling.
Dersom melketennene ikke faller ut anbefales det å trekke dem. Dette gjøres på skånsomt vis under narkose.
Ved tannfraktur behandles dette ved å trekke tannen under narkose eller ved å rotfylle den. Dersom tannfrakturen bare er overfladisk, kan skaden behandles med kompositt for å styrke tannen.


Forebygging av tannstein

Jevnlig tannpuss med hundetannpasta, daglig eller ukentlig, er anbefalt for å forebygge tannstein. Helst bør du trene hunden opp til tannpuss fra den er ung. Begynn med bittesmå mengder, så hunden venner seg til smaken. Du kan bruke egne hundetannbørster, en myk barnetannbørste eller en såkalt fingerstrømpe. 
Ikke puss frem og tilbake oppå tennene, det er langs kinnet på utsiden av tennene tannsteinen sitter. Ta et område av munnen om gangen. Bruk små, myke, sirkulære, bevegelser på tannen og børst forsiktig ned mot tannhalsen og tannkjøttet.
Ved å fjerne plakk på denne måten forebygges utvikling av tannstein og dermed også betennelse rundt tennene. Gode tyggeleker og riktig tørrfôr vil og bidra til god tannhelse hos hund. I tillegg finnes det spesialfôr mot tannstein - din veterinær vil kunne gi råd om dette.

Sjekker du munnen til Katt jevnlig og tar grep når du finner noe, kan tennene vare livet ut. Og husk – ta alltid kontakt med dyrlege om du oppdager underlige ting i hundens munn.
 

 

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder