DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Så kjapt blir katten kjønnsmoden

Kattunger kan selv få kattunger.

Kattunger er noen av naturens nusseligste skapninger, men vi vil som oftest ikke ha mer enn en av dem i hus av gangen. En hunnkatt kan gjerne føde et par kull i året om man ikke tar grep.
For deg som nettopp har blitt katteeier er det derfor lurt å tenke gjennom noen ting når det gjelder katten.
Hunnkatter blir gjerne kjønnsmodne rundt sju til ti måneders alder, men husk at de kan bli drektige tidligere, allerede når de er 5 måneder gamle. Med andre ord kan en kattunge faktisk selv få kattunger, noe som på ingen måte er ønskelig.
En hannkatt kan på sin side bli kjønnsmoden allerede ved seks måneders alder, men det kan også drøye så lenge som tolv måneder. 
 

Tegn på kjønnsmodenhet

Om hunnkatten har løpetid, kan den mjaue og bære seg mens de ruller på gulvet for å signalisere til hanner i nærområdet at de er tilgjengelige for paring. Dette kan være plagsomt å høre på.

Katten vil generelt endre adferd under løpetiden, stresse mer og vise mindre interesse for mat. Den kan også tisse for å markere. Løpetiden varer gjerne mellom 4-8 dager og vil gjerne dukke opp med tre ukers mellomrom.

For hannkatter er det et tegn på kjønnsmodenhet om urinen lukter ekstra sterkt. Dette kan oppleves ubehagelig dersom katten gjør fra seg inne.

De fleste veterinærer anbefaler kastrering for både hanner og hunner fra rundt seks måneders alder, og gjerne før katten får slippe ut alene for første gang.
Det gir helsefordeler, og bidrar også til å hindre fødsel av uønskede kattunger, som i verste fall ikke finner noe hjem.

Hvor ofte har katten løpetid?

Katten er sesongmessig polyøstral som betyr at hunnkatten har flere sykluser vår, sommer og høst. I denne perioden kan hunnkatten bli drektig, og syklus har sammenheng med lengden på dagene. I vintermånedene er hunnkatten som oftest ikke fruktbar.

Utekatter er mer ute på våren, sommeren og høsten og ukastrerte hunnkatter har dermed stor sjans for å bli drektig.

 

Kastrering

De fleste katter i Norge kastreres. Hos hunnkatter fjernes livmoren og eggstokker, mens det hos hannkatten er snakk om å operere bort testiklene.
Med mindre du skal benytte katten i avl er det mange fordeler med dette, blant annet at kattens seksualdrift og tilhørende atferd uteblir. Da opphører også en del negativ atferd. 
Kastrerte hannkatter er ofte roligere, markerer mindre og ikke havner like ofte i slåsskamper. De vil også holde seg nærmere hjemmet, og det er mindre sjans for rømning.
Hunnkatter slipper på sin side stresset relatert til løpetiden, og vil heller ikke kunne utvikle livmorbetennelse eller cyster på eggstokkene.
 

Les også:

Derfor bør du vurdere kastrering av hunnkatten

Derfor bør du kastrere hannkatten

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder