DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Slik blir hunden vinterklar

Joda, også hunder må kle på seg om vinteren.
 

 

Endelig er den kalde fine tida her. For at hunden skal få en like god vinter som deg er det en del forberedelser du bør gjøre slik at den er godt beskyttet mot kulda.
I stor grad handler dette om å bruke riktig utstyr, men du vil også finne noen andre tips her fra våre veterinærer.

Hvor kaldt er for kaldt?

Hvor mye ulike hunder fryser vil variere stort fra individ til individ. Mens det ofte er slik at langhårede raser fryser lite, er det naturlig nok motsatt for korthårede raser. Imidlertid er det også mange korthårsraser som tåler kulde godt, mens eldre hunder kan tåle kulda dårligere enn de yngre.

Generelt kan vi si at hunder klarer seg fint utendørs ned til fem varmegrader. Fra fire pluss til fire minus begynner det å bli viktig at du følger godt med på hvordan hunden har det. Under denne temperaturen kan det være farlig for mindre hunder å være lenge ute, mens tosifrede minusgrader kan være livstruende for alle hundetyper om de er ute for lenge.

På kalde dager kan det altså være lurt å holde lufteturene korte. Du vil også kunne merke om hunden har lyst til å gå utendørs, eller egentlig har mest lyst til å holde seg inne.

Her bør du gjøre dine egne undersøkelser for å finne ut hva som passer best for hunden din. Du kan også forhøre deg med veterinæren din.
 

 

Bruk hundedekken

Hunder kan også trenge bekledning når de skal forlate husvarmen og gå ut i kulda. For mange hunder – spesielt de som tåler kulda dårlig – vil et et hundedekken være godt egnet til dette.

Du skal likevel ikke overdrive bruken av hundedekken. Det kan gjøre at hunden ikke gror en skikkelig vinterpels, og da fryser den lettere. Her bør du gjøre en egen vurdering ut ifra hvordan du kjenner din hund.
Husk at enkelte eksponerte deler av hunden kan bli spesielt kalde, det gjelder for eksempel pungen til hannhunder, øreflipper og ytterst på halespissen. Om du er i tvil om noe, det være seg type dekken eller hvorvidt det er nødvendig, bør du kontakte din veterinær for råd.


Hold hunden tørr og aktiv

At hunden ikke skal være våt over lengre tid er en god regel året rundt, men om vinteren er det ekstra viktig. Selv om hunden din skulle få lyst på et bad er det en svært dårlig idé, og om den blir våt bør du snarest mulig få tørket og varmet din firbeinte venn.

Stillesitting kan også ha dårlig effekt på hunden, siden den fryser lettere om kroppen ikke er i bevegelse. Skal du ta en pause på skitur eller lignende er det veldig lurt å ha med et godt og varmt underlag som hunden kan hvile på.

Bruk potesokker

Nå er vi inne i sesongen hvor det saltes og strøs mye utendørs, og dette kan finne veien inn i potene og i pelsen mellom potene. Fordi det der kan føre til irritasjon i huden er det en god idé å skylle med rent, lunkent vann i perioden.

Du bør også klippe ned pelsen mellom tredeputene for å holde området der åpent, rent og tørt. Da gir du mindre grobunn for bakterier, som kan gjøre noen hunder disponert for hudinfeksjoner. Pass også på å holde klørne korte.
Husk at skare, også før skiføret legger seg, kan være et skarpt møte for myke poter. Noen hunder blir lett såre i vekslingen mellom mildvær og kaldvær på høsten og våren.

Selv om potene og tredeputene har behov for å herdes mot naturlig underlag, kan det i kaldt vær være lurt med potesokker. Dette vil beskytte hundens poter godt mot kulda, samtidig som det også hindrer salt og strø å trenge inn.

Pass på at potesokkene du kjøper er tilpasset hundens størrelse, slik at de sitter godt på potene. Potevoks kan også anbefales, siden det både virker beskyttende og kan motvirke såre og sprukne poter – noe som kan være svært smertefullt for hunden.
 

 

Tren på skitur

Skal du ta med hunden din på skitur bør du ha trent  den på å løpe sammen med deg når du jogger eller sykler. Hunden bør vanligvis løpe foran deg, og du bør ha godt tak i lina slik at du kan styre hunden unna om den søker mot møtende folk eller hunder i løypa.

I starten kan det være lurt å øve sammen med hunden i et mindre folksomt område, slik at den kan bli vant til situasjonen. God dressur og lydighet vil også hjelpe til med å gjøre skituren til en hyggelig opplevelse for dere begge.

Bruk refleks

Det kan være koselig å gå tur med hunden ute på kveldene, men ikke glem at vi er inne i den mørkeste tida av året. Hunden bør være godt synlig, spesielt om den går løs, og da er refleks en god løsning for å ikke bli påkjørt.

Det kan være lurt å ha et refleksdekken som viser et større område av dyret. Noen bruker også reflekshalsbånd, men de er ikke alltid så lette å se. Men, begge deler er bedre enn ingenting.

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær. 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder