DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Slik får hunden en god jul og nyttårsfeiring!

Forberedelse er nøkkelen til en koselig høytid.

 

Jul og nyttår er en hyggelig tid hvor vi koser oss med mye god mat - og med våre firbente venner. Det er likevel viktig å huske at det ikke er alle sidene ved høytiden som går like godt sammen med hundens ve og vel.

Her har vi samlet en liten liste over ting du bør tenke gjennom i forkant av feiringen.

Ikke vær raus med julematen

Hunder bør som et generelt prinsipp ikke ha menneskemat, men et godt balansert fôr. Hvis du iblant gir hunden litt matrester eller godbiter som belønning, bør du være bevisst på hva hunden får i seg.

Det aller meste av julemat er ikke sunt for hunder. Dette gjelder både ribba, pinnekjøttet og all den andre feite julematen og godsakene. For de fleste hunder vil fôr-bytte eller ny og uvant mat lett få tarmsystemet i ubalanse, med løs mage eller rennende diare som resultat.

– Kjæledyr skal stort sett ikke ha julemat, sier Kamilla Tragethon, fagveterinær i DyreID.

– Hvis de for eksempel spiser mye feit og salt mat kan det påvirke bukspyttkjertelen og gi betennelse der.

Hun minner om at noen typer mat også er direkte farlige. Dette gjelder spesielt:

 • druer og rosiner
 • nøtter (spesielt macademia)
 • sjokolade (særlig mørk sjokolade)
 • Xylitol (søtningsstoff)
 • rå gjærbakst
 • løk og hvitløk
 • benrester av av fisk, fugl og får

Tenk godt gjennom hvor du plasserer mat og godteri - sjokolade bør for eksempel ikke stå i en skål som hunden lett kan ta en jafs fra. Pass også på at hunden ikke har tilgang til rester av alkohol fra juleselskapet.

Planlegg pynten

Stearinlys er særdeles trivelig å kunne sette fram i jula, men pass på hvor du plasserer dem. Logrende og lekende hunder kan enkelt velte et levende lys og sette i gang en brann.

Pass derfor på at lysene står på steder som er vanskelig tilgjengelige for hunden, eller hold hunden unna ved å plassere den på et annet rom mens lysene er tent.

Andre ting du kan tenke på er knuste julekuler, som hunden lett kan skjære seg på, og mindre julepynt som kan svelges og gi tarmtrøbbel. Det pleier også å bli en del ekstra ledninger og elektriske lys, noe hunden kan bite og få støt.

En siste ting mange overser er juleplanter. Spiser hunden på juletreet kan den få mekanisk irritasjon i tarmen som gir oppkast og diaré. I motsetning til det mange tror er både misteltein og julestjerne lite giftige, men de kan gi lett magebesvær ved inntak.

Amaryllis og svibel kan også gi lette magesymptomer ved små inntak, men om hunden spiser større mengder (eller løken) bør du snakke med veterinæren din.

Om du har disse tingene i bakhodet når du velger hvor pynten skal stå, er det lettere å være føre var. Skulle uhellet likevel være ute, bør du ringe veterinær med en gang.

Om hunden har brent seg bør du skylle den raskt med lunkent vann.

Gjør klart til nyttårsfeiringen

Mange hunder blir vettskremte av rakettene på nyttårsaften. Både lyset og lyden fra rakettene kan få dem til å løpe under sofaen for å gjemme seg.

Derfor er det lurt å forberede hunden på det som skal skje i forkant. Her er noen metoder du kan benytte deg av:

Filmer med bråkelyder

På YouTube finnes det filmer med lyder som uling, fresing og skarpe rakettsmell. Spill disse filmene av på lavt lydnivå slik at hunden kan venne seg til lyden. Avled oppmerksomheten med lek, kos og mat, og gi den ros når den ikke reagerer på lydene.

Da sørger du for en positiv forsterking av lek og lyd.

Beroligende duft

Det finnes beroligende dufter beregnet på hunder, som for eksempel kan plugges i stikkontakter, slik at de fordamper ut i rommet. Dette er syntetiske feromoner, som etterligner feromonene tispene skiller ut rett etter fødsel for å gi trygghet til valpene.

Duftene kan virke beroligende på generell angst, men hjelper ikke hvis hunden har full panikk. Kontakt veterinæren din for spørsmål og eventuelt kjøp av syntetiske feromoner.

I verste fall kan dyrlegen foreskrive beroligende medikamenter til dyr som blir veldig redde. Ta i så fall kontakt med dyrelegen din for resept, og husk at medikamenter beregnet på mennesker aldri må brukes på dyr.

Hvis hunden er redd

La ikke hunden være alene hjemme på nyttårsaften. Hvis du skal bort bør du sørge for at noen er sammen med hunden. Hunden kan også være sammen med en annen hund, så lenge den andre hunden ikke er redd for raketter.

La hunden gjemme seg i huset på steder den føler seg trygg. Avled oppmerksomheten med aktivitet eller lyder.

Finn på leker, gjør øvelser og gi hunden belønning når den ikke reagerer på rakettene. Du kan også sette på musikk og blende gardinene, slik at huset virker mer skjermet.

Om du har flere spørsmål om hvordan du kan gjøre feiringen av jul og nyttår så fin som mulig for hunde, kan du gjerne ta kontakt med din veterinær.

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær. 

DyreID ønsker alle to- og firbente en fin jul- og nyttårs feiring!

Kontakt oss

 • Telefon 22 99 11 30
 • Send melding
 • Freserveien 1, 0195 Oslo
 • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

 • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
 • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

 • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder