DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Hvordan gi valpen rett fôr og gode vaner?

Nå gjelder disse kostholdsrådene for .

Med en valp i hus er det viktig å legge godt til rette for at den får i seg nok og riktig mat, og at den lærer seg gode matvaner.

bør ha en egen spiseplass, hvor alltid kan finne en skål med friskt vann.

Valper i vekst skal helst fôres fire ganger om dagen. Dette kan godt gjøres på faste tidspunkter – hunder er rutinedyr. Merk at matskålen ikke skal stå framme utenom måltidene, og ikke lenger enn én halvtime når det er spisetid. Om valpen ikke spiser, fjerner du matskålen igjen.

Etter hvert som valper vokser til, går fôringen over fra fire til to ganger om dagen.

Næring til valp i vekst

Valper skal gis valpefôr fram til ett års alder. Dette er mer velsmakende og inneholder en høyere andel av proteiner og fett, noe som er nødvendig nå som den lille kroppen skal bygge seg opp og bli stor. Fôret inneholder også en høyere andel kalsium og fosfor, noe som hjelper med å bygge bein og muskler.

Du får kjøpt valpefôr både i dagligvarebutikk, hos veterinær og spesialiserte butikker. Her finnes det mange ulike merker og typer å velge mellom, men husk:

Om fôret du har sett deg ut ikke smaker godt for kan det bli nødvendig med en justering.

Tørrfôr versus våtfôr

Våtfor er oftere mer velsmakende, men om du fôrer  bare med det kan valpen bli så kresen at den ikke lenger vil spise tørrfôr. Dette er uheldig, siden tørrfôr har en skrapende effekt på tenner som fjerner tannstein og gir mer tyggemotstand enn posteier og lignende mat.

Derfor er tørrfôr anbefalt som hovedkilde til næring, mens våtfôr i blant kan tilføres for mer smak.

Tørrfôr kan bløtes opp i begynnelsen om sliter med å få det i seg. Etter tannfellingen ved seks til åtte måneders alder skal det uansett gå greit grei å tygge fôret uten hjelp.

Gode vaner

Husk å ta valpen med ut for å tisse og bæsje etter måltider, soving og lek.

Valper bør ikke få henge rundt matbordet ved middagstider (eller andre måltider), men heller gå og legge seg. Når en søt valp ser på deg med bedende blikk er det kjapt å stikke en bit under bordet, men da lærer du bort feil ting.

Hvordan dette løses er selvsagt opp til hver enkelt, men om du ikke ønsker en tiggehund som sikler ved matbordet er det greit å starte innlæringen av gode vaner fra tidlig alder. En valp skal uansett ikke ha mye menneskemat, men om du i sjeldne tilfeller ønsker å gi en kjøttbit etter middagen kan du gå til spiseplassen og legge den i matskåla.

Godbiter for hunder kan være fint å ha liggende klare, spesielt som belønning under trening. Det er ikke lurt å gi for mange godbiter – å spise seg mett på snacks er den kjappeste veien til en overvektig hund. Del heller én godbit opp i flere mindre biter før treningen.

Pass på dette...

Om du skifter fôr, er det viktig å gjøre dette gradvis. Hunder har følsomme fordøyelsessystemer, og å skifte for brått kan gi problemer med mage og tarm, for eksempel oppkast og diaré. Derfor bør du gradvis blande inn mer og mer av det nye fôret i det gamle over en periode på én til to uker.

Se gjerne på avføringen til valpen. Den skal ha fasthet og form som en sigar – dette er tegn på at valpen tar i seg næringen fra fôret og har riktig fordøyelse.

Det er ikke vanlig for valper å ha overvekt, men det kan likevel være lurt å følge med på vekten og legge hånden på ribbeinene for å se om du kan kjenne dem. Du vil få en vektkurve på den årlige vaksineringen og helsekontrollen hos veterinær, som også vil kunne si hvordan ligger an.

...og unngå dette

Noen typer mat må unngås helt fordi de kan være giftige og gi akutte reaksjoner. Dette gjelder spesielt for valper, som har mindre utviklet lever og dermed ikke har samme mulighet til å rense ut giftstoffer.

Noen typer mat må unngås helt fordi de kan være giftige og gi akutte reaksjoner. For eksempel inneholder sjokolade kakaobønner, som i sin tur inneholder stoffet teobromin. Mørk sjokolade inneholder mer teobromin enn lys sjokolade. Sjokoladeforgiftning kan gi alt fra skjelvinger og oppkast til hjerteflimmer hos hunder, og må unngås.

Andre giftige, skadelige eller usunne matvarer for hunder inkluderer blant annet druer, løk, hvitløk, gjærbakst, valnøtter, makadamianøtter og søtningsmiddelet xylitol. Store inntak av fettrik mat kan også være uheldig.

Om du har spørsmål rundt anbefalt kosthold for akkurat din hunderase, eller mistenker at har fått i seg noe den ikke tåler, bør du ta kontakt med veterinær.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder