Hva bør en senior hund spise?
Nå gjelder disse kostholdsrådene for hunden din.
Hunden din trer nå inn i seniorenes rekker, og det er på tide å justere både kosthold og spisevaner. Den viktigste endringen er at seniorhunder er mindre i bevegelse. Derfor vil energibehovet nå være lavere.
Næring til seniorhunder
Hunden skal nå begynne med seniorfôr.
Fordi seniorhunder løper og leker mindre, bør den nå få næring som inneholder litt mindre energi, men som har en økt proteinmengde. Samtidig er seniorer utsatt for forkalkninger og slitasjegikt i leddene, noe enkelte fôrtyper også forsøker å forebygge.
Du får kjøpt fôr til senior hunder både i dagligvarebutikk, hos veterinær og spesialbutikker. Her finnes det mange ulike merker og typer å velge mellom, men husk:
Om fôret du har sett deg ut ikke faller i smak hos hunden din kan det bli nødvendig med en justering.
Fôrmengden bør justeres etter aktivitetsnivået til hunden. Det er ikke slik at den må holde seg slank, men overvekt bør unngås. Slik unngår man også ekstra belastning på ben og skjelett.
Om hunden stadig er i høy aktivitet, for eksempel at den løper mye eller brukes i jakt, vil det kunne behøves mer energi enn det som er fastsatt på fôrsekken. Her er det gjerne spesialiserte fôrtyper med høy energi som gjelder.
Mange hundeeiere liker å ha med seg ekstra høyenergifôr tettpakket med fett og proteiner på jakt, slik at hunden sikres nok energi til lange og fysisk krevende økter.
Etter jakten går hunden tilbake til sitt vanlige fôr.
Tørrfôr versus våtfôr
Våtfor er oftere mer velsmakende, men om du fôrer hunden bare med det kan den bli så kresen at den ikke lenger vil spise tørrfôr. Dette er uheldig, siden tørrfôr har en skrapende effekt på tenner som fjerner tannstein og gir mer tyggemotstand enn posteier og lignende mat.
Derfor er tørrfôr anbefalt som hovedkilde til næring, mens våtfôr i blant kan tilføres for mer smak.
Gode vaner
Hunder bør ikke få henge rundt matbordet ved middagstider (eller andre måltider), men heller gå og legge seg. Ellers risikerer du å få en tiggehund som sikler ved matbordet.
En hund skal uansett ikke ha mye menneskemat, men om du i sjeldne tilfeller ønsker å gi den en kjøttbit etter middagen kan du gå til spiseplassen og legge den i matskåla.
Godbiter for hunder kan være fint å ha liggende klare, spesielt som belønning under trening. Det er ikke lurt å gi for mange godbiter – å spise seg mett på snacks er den kjappeste veien til en overvektig hund. Del heller én godbit opp i flere mindre biter før treningen.
Pass på dette...
Om du skifter fôr, er det viktig å gjøre dette gradvis. Hunder har følsomme fordøyelsessystemer, og å skifte for brått kan gi problemer med mage og tarm, for eksempel oppkast og diaré. Derfor bør du gradvis blande inn mer og mer av det nye fôret i det gamle over en periode på én til to uker.
Se gjerne på avføringen til hunden din. Den skal ha fasthet og form som en sigar – dette er tegn på at hunden tar i seg næringen fra fôret og har riktig fordøyelse.
Det er lurt å følge med på hundens vekt og legge hånden på ribbeina for å se om du kan kjenne dem. Du vil få en vektkurve på den årlige vaksineringen og helsekontrollen hos veterinær, som også vil kunne si noe om hvordan den ligger an. Å holde idealvekten reduserer faren for sykdom, og gir hunden din et lengre, sunnere og mer energisk liv.
...og unngå dette
For store raser med dype brystkasser, som for eksempel schäfer og dobermann, finnes det en viss risiko for at magen vrir seg 180 eller 360 grader som følge av forspisning eller store måltider. Et av de viktigste symptomene her er hyppige brekninger uten at hunden klarer å kaste opp. Da må hunden raskt til dyrlege.
Magedreining er smertefullt og potensielt dødelig. Unngå derfor høy aktivitet før og etter store måltider. Å fordele fôr utover to måltider og bløte opp tørrforet kan også være forebyggende.
Noen typer mat må unngås helt fordi de kan være giftige og gi akutte reaksjoner. For eksempel inneholder sjokolade kakaobønner, som i sin tur inneholder stoffet teobromin. Dette gjelder spesielt for mørk sjokolade. Teobromin kan gi alt fra skjelvinger og oppkast til hjerteflimmer hos hunder, og må unngås.
Andre giftige, skadelige eller usunne matvarer for hunder inkluderer blant annet druer, løk, hvitløk, kalkunskinn, gjærbakst, valnøtter, makadamianøtter og søtningsmiddelet xylitol. Store inntak av fettrik mat kan også være uheldig. Pass også på at hunden ikke får i seg giftige planter som monstera, gjøksyre, fredslilje og gullranke.
Om du har spørsmål rundt anbefalt kosthold for seniorhunden din, eller mistenker at den har fått i seg noe den ikke tåler, bør du ta kontakt med veterinær.
Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.
Les også:
Bruk av godbiter – når og hvordan?