Hva bør en senior katt spise?
Nå gjelder disse kostholdsrådene for katten din.
Katten din er nå kommet over i seniorenes rekker, og det er på tide å justere litt på kostholdet.
Den viktigste endringen er at du nå skal over til nytt fôr og jobbe med å forebygge sykdommene som rammer eldre katter.
Som før kan tørrmaten til katten godt stå fremme hele tiden, siden katter gjerne spiser mange små måltider gjennom dagen.
Næring til seniorkatt
Eldre katter har mindre energi, får gjerne stivere ledd og beveger seg ofte mindre. Derfor bør katten nå gå over på et seniorfôr som er tilpasset aktivitetsnivået, spesielt med tanke på å unngå overvekt.
Du får kjøpt fôr til seniorkatter både i dagligvarebutikk, hos veterinær og spesialiserte butikker.
Som hovedregel er det lurt å gi tørrfôr, spesielt fordi våtfôr er ferskmat og kan bli dårlig raskt. Tørrfôr har en tyggemotstand som bidrar til sunnere tenner. Det har også en børstende effekt som fjerner en del tannstein.
Vedlikeholdsbehovet for en katt på for eksempel fire kilo står alltid på pakken til fôret. Ofte får du også med et målebeger som hjelper deg å måle opp dagsbehovet. Du kan også veie maten.
Medisinske og forebyggende fôr
Seniorkatter kan være utsatt for en rekke helsemessige utfordringer. For eksempel er høyt stoffskifte vanlig. Da vil katten spise mye, men likevel gå ned i vekt. Diabetes er også vanlig, det samme er nyresvikt og betennelser i tenner. Disse tilstandene vil din veterinær kunne avdekke ved en helsekontroll.
Både til forebygging og behandling av helseproblemer er det ulike fôrtyper som kan egne seg.
Ved tannproblemer er det fint med mat som har litt struktur som kan skrape bort litt tannsten. Ved nyreproblemer kan et medisinsk fôr med mindre salt og proteiner være fordelaktig, siden nyrene får mindre å jobbe med og utviklingen av urinstein dempes.
Skulle stoffskiftet bli problematisk, vil en veterinær kunne avdekke dette ved blodprøve og sette katten på medisiner eller anbefale et energirikt fôr.
Pass på dette...
Mens hunder er altetere, er katter ekte kjøttetere. Dette betyr at man ikke kan gjøre vegetarianere av dem. Da vil de gå glipp av taurin – en aminosyre som finnes i animalske proteinkilder – og kan bli syke.
Følg med på om katten spiser og drikker som normalt. Skjer det en endring, er det lurt å dra til veterinær for en undersøkelse.
Om du skifter fôr, er det viktig å gjøre dette gradvis. Katten vil ofte trenge tid til å venne seg til den nye maten, så bland inn mer og mer av det nye fôret i det gamle over en periode på én til to uker.
Følg med på vekten og legg hånden på kattens ribbein for å se om du kan kjenne dem. Du vil få en vektkurve på den årlige vaksineringen og helsekontrollen hos veterinær, som også vil kunne si hvordan katten ligger an.
Lek er en fin måte å aktivere katter. Dette vil både motvirke overvekt og kan skape en bedre tilknytning mellom katt og eier.
...og unngå dette
Katten kan fint tåle litt middagsrester i matskåla, men noen typer mat og planter må unngås fordi de kan være giftige og gi akutte reaksjoner.
Rå fisk og rå egg er eksempler på matvarer som bør unngås, siden de kan inneholde bakterier som fører til matforgiftning.
Andre giftige, skadelige eller usunne matvarer for katter inkluderer blant annet druer, løk, hvitløk, gressløk, gjærdeig, sjokolade og nøtter. Å gi katten melk kan også være uheldig, siden det kan gi diaré. For plantenes del er blant annet julestjerne, liljer, amaryllis og hyasint giftige for katter.
Om du har spørsmål rundt anbefalt kosthold for akkurat din katterase, eller mistenker at katten har fått i seg noe den ikke tåler, bør du ta kontakt med veterinær.
Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.