DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Slik blir hunden trygg i bilen

Gode råd mot bilsyke og overoppheting.

 

Det å ha med seg hund i bil kan i mange tilfeller være en praktisk løsning, både i en hektisk hverdag og når man vil ha den med ut på tur.

Men, bilturer kan være utfordrende for hunder. Derfor bør du venne hunden til å oppholde seg i bilen. Dette kan du gjøre ved å ta den med ut på korte turer, la hunden ligge i bilen med åpen dør og venne den til transportburet sitt med godbiter allerede fra valpestadiet.

Ditt viktigste redskap her er et trygt bur som er godt å ligge i. En solid konstruksjon med nok tyngde til at buret ikke flytter seg rundt i bilen vil være ideelt. Buret skal ikke være for stort, siden det skal hindre store bevegelser, men heller ikke for lite.

Om størrelsen er passe, vil det gå fint å etterlate hunden i bilen mens du er ute i korte ærender.

La det likevel ikke gå for lang tid før du er tilbake.

 

Pass på sola

Med sommersesongen kommer dessverre også de årlige artiklene om dyretragedier hvor hunder har blitt etterlatt i varme biler.

Bilen må aldri parkeres rett i sola om sommeren. Husk også at sola flytter seg. Selv om du parkerer bilen på en skyggefull flekk, kan den være badet i sol når du kommer tilbake.

Merk også at overoppheting i bil ikke begrenser seg til å være et sommerfenomen. Også om våren og høsten kan det bli svært varmt i bilen, særlig hvis den står i sola.

Uansett sesong gjelder det å alltid være påpasselig med temperaturen. Selv biler som står i skyggen kan bli alt for varme til at hunder kan oppholde seg i dem.

 

Rastløshet og bilsyke

Skal du og hunden reise langt, bør du stoppe og ta hunden ut slik at den får aktivisert seg nok i løpet av dagen.

Noen hunder blir veldig rastløse av å ligge i et bur hele dagen. Andre hunder følger intenst med på omgivelsene, og kan bli slitne av bilturen.

Enkelte hunder kan bli bilsyke, både på korte og lengre bilturer, men det finnes medisiner som hjelper mot dette.

Følg godt med på om hunden trives i bilen, og ta gjerne kontakt med dyrlege om du lurer på noe rundt dette eller behøver medikamenter mot bilsyke.

Les også:

Tren hunden din på å reise med bil

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær. 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder