De fire vanligste skadene hos valper
Valper som vokser og utforsker kan være ekstra utsatt for skader og uhell. Hundetrener Maren Teien Rørvik deler sine beste tips for å unngå de unødvendige veterinærbesøkene.
Det er mye som skjer i løpet av hundens første leveår, og behovet for hjelp kan raskt oppstå. Det bekrefter hundetrener Maren Teien Rørvik, blant annet kjent fra NRK-serien “Fra bølle til bestevenn”.
Valpen spiser “alt”
Selv har hun hatt fem hunder, hvor fire har vært skadefrie hele livet. Siste hund i flokken, jaktcockeren Luring, har derimot hatt flere besøk hos veterinæren. Oftest etter å ha spist noe hun ikke burde. Dette er den hyppigste grunnen til at eiere tar med valpen til veterinær.
– Luring har spist mye forskjellig hun har funnet rundt om i huset. Hansker, votter, barneleker og barnesokker har vært blant gjengangerne. Noen ganger har hun fått det opp selv, og noen ganger har vi måttet gi henne brekningsmiddel.
Men da hun sist gang spiste en barnelue, ble det mer komplisert.
– Det var vanskelig å skjønne hva det var som var galt i starten. Hun klynket og var noe uvel en periode før hun begynte å reagerte når vi klemte på magen hennes.
Hos veterinæren var de i tvil om de skulle åpne henne opp eller om de skulle bruke skopi ned spiserøret og videre til magesekken. De endte opp på sistnevnte, som krever mer utstyr og er en dyrere løsning, men er mer skånsomt for hunden.
– Det er bare én av gangene jeg har vært veldig glad for å ha dyreforsikring, konstaterer Maren.
Unaturlig spising skyldes ofte stress
Maren forklarer at når en hund spiser mye som ikke er naturlig for den, henger det ofte sammen med høyt stress.
– Den kan ha separasjonsangst, og bruker tyggingen for å avlede seg selv. Det kan også være en fase hvor tennene klør, eller det kan være at hunden er understimulert.
For aktive hunderaser som krever mye trening og mosjon, kan både fysisk og mental trening hjelpe. I tillegg er det en god idé å skape et skille mellom ute- og inneaktiviteter.
– Sørg for at hunden får nok fysisk aktivitet. I tillegg er lydighetskurs smart slik at den får brukt hodet. Hunden bør trene på å være i ro, og til å ligge på plassen sin. Eier bør veilede hunden til å koble av inne, og la lek være noe som foregår ute.
Maren anbefaler også å gi hunden trygge alternativ å tygge på, som leker og hundebein. Og å selvsagt rydde unna det hunden ikke bør spise.
Brekte bein, melketenner og klør
Etter det å spise unaturlige ting, kommer beinbrudd, brukne melketenner og klobrudd som vanligste årsaker til at valpen må til veterinær. Som hundeeier er det noen ting du kan gjøre for å minimere denne typen skader.
– God fysisk trening gir god kjernemuskulatur. Det vil gjøre hunden bedre rustet til for eksempel en lang tur i fjellet, og forebygge skader og brekte bein.
Brekte melketenner er en relativt liten skade, men like fullt viktig å håndtere raskt for å unngå infeksjon som kan spre seg til andre tenner og kjevebein. Infeksjon er også en fare ved klobrudd. Og det er viktig å få en god rens av såret, og bandasje så det får gro i fred.
– Ulvekloen, som er en ekstra klo lengre oppe på beinet, er spesielt utsatt når hunden raskt skal endre retning når den løper, som i agility. Hvis den ofte får skade her, kan en stretsj-bandasje sørge for at den ligger godt inn mot beinet slik at den ikke blir revet opp.
Unngå unødvendige veterinærbesøk
Men når uhellet først er ute, kan det fort bli dyrt å ta med sin pelskledde bestevenn til veterinæren. Undersøkelser kan ta tid, og både utstyr og medisiner kan bli en stor kostnad.
– Det er ikke en god følelse å være hundeeieren som hele tiden må spørre hva ting vil koste. Det beste med å ha forsikring, er at man kan gjøre det som er best for hunden, uten at økonomi blir en stopper.
Over 93 prosent av kjæledyr i Norge blir ID-merket gjennom DyreID. Bare litt under en fjerdedel av dem er forsikret. I samarbeid med DyreID gir Tryg nå tilbud på forsikring til kjæledyr som ID-merkes.
Med hunden din forsikret hos Tryg og registrert hos DyreID, betaler du ingen egenandel ved ulykke i hundens første leveår.
– Både ID-merking og forsikring burde være obligatorisk, sier Maren og legger til:
– Vi må ha ansvarsforsikring på bilen. Men vi har ansvar for hunden også.