DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Her er 9 essensielle tips for ny katt i huset

Alt fra fôring til sikkerhet.

Har du fått med deg ny kattunge hjem? Gratulerer! Her er de viktigste tingene som bør være på plass for at den første tiden med pus i hus skal bli best mulig:

1. Sikre hjemmet ditt

Kattunger er nysgjerrige små vesener, så det kan være lurt å gå over hjemmet og sørge for at ting som kan være farlig for kattungen oppbevares utilgjengelig. For eksempel kan kattunger finne på å leke med snører og strikker. Disse kan sette seg fast i magen og gjøre stor skade, og bør derfor legges bort.

Toalettlokk og vinduer bør også holdes stengt i starten, slik at kattungen ikke faller nedi toalettet eller hopper ut av vinduet ved et uhell.

Det finnes også en del planter som kan være giftige for katter. Noen eksempler på dette er julestjerne, liljer, amaryllis og hyasint.

2. Overtagelse og forsikring

Det vanlige er at kattungen er minst 12 uker gammel ved overtagelse. Forhåpentligvis er den allerede undersøkt av veterinær, vaksinert, id-merket og har fått ormekur, ellers bør du vurdere å få dette utført.

Det er også viktig å tenke på at forsikringen skal være i orden.

En katt kan bli syk eller skadet allerede fra første dag du har den, og en forsikring kan hjelpe deg med utgiftene om en større behandling skulle bli nødvendig.

3. Mat- og vannskål

Kattungen bør ha egne skåler for mat og vann. Disse bør plasseres på et sted der katten kan spise i fred, og i god avstand fra kattetoalettet. Tørrmaten kan du la stå fremme, siden katter gjerne spiser mange små måltider gjennom dagen.

I hjem med flere katter, bør hver katt ha sine egne vann- og matskåler. Disse kan godt plasseres på forskjellige steder, så man unngår at kattene krangler om maten. Skålene bør rengjøres daglig.

Ikke alle katter er like flinke til å drikke nok vann inne, så et tips er å ha flere vannskåler plassert ulike steder i hjemmet. Katter er gjerne glad i å drikke vann som beveger seg, og da kan en vannfontene være en god investering.
 

4. Valg av fôr

I starten kan det være lurt å gi samme fôr som kattungen har fått hos oppdretteren, da kattungemagen kan være følsom for et skifte.

Det er anbefalt å gi katter tørrfôr med høyt proteininnhold, da de fra naturens side er tilpasset en proteinrik diett bestående av mus og fugl.

Kattungen trenger i tillegg et fôr som er beregnet på katter i vekst. Din veterinær vil kunne hjelpe deg å finne et godt fôr tilpasset behovene til kattungen.

5. Kattetoalett

Kattungen din behøver et kattetoalett. I et hjem med flere katter bør du ha minimum et kattetoalett per katt. Dette bør plasseres i god avstand fra matplassen. I starten kan det være lurt å bruke en kasse med litt lavere kanter, siden disse er lettere for kattunger å komme seg inn og ut av.

Etter hvert som kattungen blir større er det praktisk om kattetoalettet har tak, siden det demper lukt og forhindrer sandsøl. Toalett med tak er noe mange katter også setter pris på, all den tid det gir mer privatliv når de skal gjøre sitt fornødne.

Det finnes mange ulike sandtyper på markedet, både med og uten lukt. Prøv deg frem til du finner et katten din liker. I starten kan det være lurt å bruke samme type katten er vant med fra oppdretter.

Husk å rengjøre kattetoalettet daglig.

6. Klorebrett og møbler

Om du vil beskytte møblene dine, gjør du lurt i å skaffe deg ett eller helst flere klorebrett. Kattungen  trenger å kvesse klørne sine, og det er også slik den markerer.

Katter har også behov for fred og ro, så du bør sørge for at kattungen har et hvilested i hjemmet.

Det finnes mange forskjellige kattesenger og større kattemøbler, men det viktigste er et varmt og trekkfritt sted der katten kan slappe av.

7. Transportbur

For å kunne frakte kattungen på en trygg måte, f.eks. til veterinæren, er du nødt til å ha et transportbur.

Det kan være lurt å venne katten til dette fra den er liten. La gjerne buret stå fremme, og innred slik at det er godt å ligge i.
 

8. Div. pleieprodukter

Kattungen har behov for jevnlig stell og tilsyn av både pels, poter, klør, tenner, ører og øyne. 
Her kan du få bruk for diverse pleieprodukter slik som kam eller børste, sjampo, tang til klør og tannprodukter. Vær obs på at det å sjamponere en katt ikke er den enkleste oppgaven man kan ta fatt på her i livet.

Å ta munnhygiene på alvor er et viktig og forebyggende tiltak. Daglig tannstell er den beste måten å unngå plakk og tannstein, som kan føre til smertefulle tannkjøttsykdommer. Om du starter tidlig kan katten venne seg til tannpuss.

Pass på at du bruker spesialtannkrem for dyr.

9. Lek og aktivisering

Lek er en fin måte å aktivisere kattungen, spesielt om den er mye innendørs. Da utfordres den fysisk og mentalt, og får utløp for jaktinstinktene sine.

Dette er også en god måte å skape et bånd mellom dere.

Bra innendørsleker du kan anskaffe inkluderer tunneler og stativer, samt leker som aktiviserer og trigger jaktinstinktet.

En utekatt som jager mus vil ikke ha de samme behovene som en innekatt.

Om du har flere spørsmål rundt den første tiden sammen med kattungen kan du gjerne ta kontakt med din veterinær. 

En ny katt i hus er en fin tid – kos deg med det. 

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær. 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Tirsdag: 10.00 - 12.00
  • Torsdag: 10.00 - 12.00

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder