DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Spiser valpen skoene dine?

Det kan være tannfelling på gang.

Ved åtte ukers alder har valper normalt 28 sylskarpe melketenner. Disse byttes vanligvis ut med 42 permanente tenner ved fire til seks måneders alder.

Når tannfellingen starter og de permanente tennene vokser ut vil det klø i munnen til valpen, og du kan oppleve at den biter eller gnager mer på ting.

I denne perioden er det lurt å ha tyggebein lett tilgjengelig, og å rydde unna sko som måtte befinne seg i faresonen.

Tenk på tannstell tidlig

Begynn gjerne tidlig med tannpuss, selv om melketennene vil felles – da blir hunden fortere vant til dette, og det blir lettere å opprettholde god tannhygiene når de permanente tennene dukker opp. Snakk gjerne med veterinær om hvilke tannkremer som egner seg for hund.

I blant kan melketenner brekke. Da kan deler av tannen sitte igjen, noe som kan gi grobunn for bakterier og forårsake infeksjon i tannroten og området rundt. Derfor er det lurt å be en veterinær se på den brukne tanna for å vurdere om den bør trekkes.

Gjenstridige melketenner

Forhåpentligvis vil tannfellingen gå som normalt, men i blant hender det at noen tenner ikke kommer ut. Som oftest er det hjørnetennene som kan være gjenstridige, noe du vil kunne se om du sjekker munnen til valpen.

Melketenner som ikke faller ut kan føre til at hunden går rundt med dobbelt tannsett - en diagnose kjent som persisterende melketenner. Ofte er det hjørnemelketennene som faller ut senest.

Ifølge DyreIDs diagnoseregister var det i 2021 - 5781  hunder med denne diagnosen. Pomeranian, Yorkshire terrier og chihuahua er de mest utsatte rasene, i tillegg til blandingsraser.

Kilde: DyreIDs diagnoseregister viser at diagnosen persisterende melketann (ikke felt melketann) er den hyppigst stilte diagnosen i aldersgruppen 0-1 år.

Kan trekkes av veterinær

Melketenner som ikke vil felles ut kan føre til bittfeil, en tilstand hvor de permanente tennene skyves i feil retning, for eksempel opp i ganen. Dersom en permanent tann vokser opp i ganen medfører det smerte hver gang den tygger sammen bittet. Det kan også gi hunden et hull i ganen. I slike tilfeller må hunden trekke den permanente tannen som skaper problemer.

Om melketennene ikke felles bør man definitivt sjekke dette hos en veterinær. Da kan tilstanden også behandles ved å trekke tennene under narkose. Slik hjelper man de varige tennene med å komme ut rette og fine, og hindrer bittfeil som kan gi alt fra tannslitasje og betennelser til smerter og skader på bløtvev.

Dette er et lurt grep for å sikre at hunden ikke får varige problemer. Merk også at valpen ved seksmånederskontroll sjekkes for om den har felt alle melketennene. Du får da råd om noe trenger å gjøres.

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær. 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder