DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Pass på tennene til katten

Katter kan også ha tannpine.

Tannsykdom er et vanlig problem hos katter, og mange av disse kan være smertefulle. Faktisk viser tall fra DyreIDs diagnoseregister Pyramidion at tannstein er den hyppigst stilte sykdomsdiagnosen i landets dyreklinikker og utgjør 35 prosent av alle tanndiagnoser.

Matrester, mineraler og bakterier kan danne plakk på tennene til katten. Dette utvikler seg videre til tannstein. Dette er synlig som et brunt eller brungult belegg på tennene, og starter i tannkjøttsranden. Eldre katter har mer tannstein enn yngre katter. 

Ved en stor mengde tannstein dannes tannkjøttlommer under tennene, noe som gjør katten din disponert for betennelse rundt tennene, løse tenner og betennelse i tannrøtter.

Som katteeier bør du derfor undersøke kattens munn jevnlig for å oppdage tidlige tegn til tannsykdom. I videoen viser fagveterinær hvordan en undersøkelse av kattens munn og tenner foregår, og hva som er viktig å se etter.

Videoen krever DyreID+ abonnement.


Dette innholdet krever abonnement på DyreID+
 

Slik undersøker du katten

Ved årlige helsekontroller hos veterinær blir kattens tenner alltid sjekket, men du kan også undersøke tennene utenom dette. Da bør du se etter disse tegnene på tannsykdom:

  • Rødme og irritasjon i tannkjøttet
  • Smerte i munnen og kløe rundt munnen
  • Blødning fra tannkjøtt
  • Dårlig ånde
  • Pussdannelse rundt tenner
  • Løse, brukne tenner eller manglende tenner
  • Misfarging av tenner
  • Vegring for å åpne munnen

Ta kontakt med veterinær om du oppdager unormale ting i kattens munn eller om du merker endring i spisemønster, tyggeproblemer og sikling. Da kan rett behandling settes i gang tidlig.

Disse plagene er vanlige

Om katten har mye tannstein kan dette irritere tannkjøttet og gi betennelse i tannkjøtt og rundt tenner. Denne betennelsen kalles periodontitt og kan føre til infeksjon rundt tennene, løse tenner og byller i tannroten – noe som i 2021 utgjorde rundt fire prosent av de stilte tanndiagnosene i norske klinikker. 

Sykdommen tannresorpsjon, som bryter ned tennene, sees på sin side hos så mye som 60-70% av kattene. Sykdommen kan være smertefull og føre til hull i tenner, oftest i overgangen mellom tannkrone og tannrot, og kan gjøre tannen mer disponert for tannfraktur. 

Tannresorpsjon kan opptre så tidlig som ved to års alder, men sees som oftest fra katten er rundt fem til seks år gammel. I 2021 sto denne sykdommen alene for over tre og en halv prosent av diagnosene som ble stilt på katt.

En annen vanlig tannskade er tannfraktur - at deler av tannen blir skadd eller brekker av. Dette utgjorde over 10 prosent av stilte tanndiagnoser i 2021, og alvorlige tilfeller kan være smertefulle. Det er jekslene og hjørnetennene som er mest utsatt, og det er gjerne mulig å se med det blotte øyet. Om katten viser tegn til smerte, har blødning fra munnen eller nedsatt appetitt er dette også typiske symptomer.

Dersom tannfrakturen går inn til rotkanalen vil dette gi smerter og ising. Ubehandlet kan en tannfraktur føre til at det utvikles en smertefull byll nederst i tannroten.

Kilde: DyreIDs diagnoseregister 2023

Hos veterinæren

Om veterinæren finner tannstein i munnen til katten, vil det gjerne settes i gang tannrens og polering under narkose. Dersom katten har periodontitt av alvorlig grad kan den beste behandlingen være å trekke tannen under narkose. Heldigvis får katten fint til å spise selv om noen tenner er trukket.

Tannresorpsjon kan også bli påvist hos veterinæren, både ved undersøkelse under narkose og med røntgenbilde. Behandling her er enten trekk av tenner og tannrøtter, eller en kroneamputasjon - altså at den synlige delen av tanna fjernes. Denne behandlingen gjøres under narkose.

Sykdommen kan også kreve jevnlig oppfølging, all den tid flere tenner kan bli angrepet. 

Ved tannfraktur behandles dette ved å trekke tannen under narkose eller ved å rotfylle den. Dersom tannfrakturen bare er overfladisk, kan skaden behandles med kompositt for å styrke tannen.

Forebygging av tannstein

Jevnlig tannpuss med tannpasta for katten, daglig eller ukentlig, er anbefalt for å forebygge tannstein. Du kan bruke en vanlig tannbørste for barn, eventuelt en liten strømpe på fingeren.

Ved å fjerne plakk på denne måten forebygges utvikling av tannstein og dermed også betennelse rundt tennene. Det finnes også spesialfôr mot tannstein - din veterinær vil kunne gi råd om dette.

Husk at katter er flinke til å skjule smerte og ubehag. Sjekk munnen til katten jevnlig, så kan tennene vare livet ut. Og husk – ta alltid kontakt med dyrlege om du oppdager underlige ting i kattens munn.

Les også: 

Dårlig ånde hos katt

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder