DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Sjekkliste for friske hundeører

La hunden slippe ørebetennelser.

Hundens ører er et svært viktig sanseorgan. Normalt er ørene selvrensende, men det er likevel lurt å inspisere og stelle dem jevnlig.

Dette er spesielt viktig for å forebygge, eller oppdage, ørebetennelser.

Ifølge DyreIDs Helseregister er ørebetennelse den nest hyppigst stilte diagnosen i Norge, kun slått av tannstein. Fordi denne tilstanden gjør vondt for hunden er den ekstra viktig å se etter.

Sjekkliste for hundeører

Ørekanalen er en forlenget trakt ned til trommehinna. Om bakterier og sopp får vokse fram, kan de gjøre ørene betente. Lag deg gjerne en rutine hvor du sjekker dette på hunden din. Se video under med råd og tips fra fagveterinær. Vidoen krever DyreID+ abonnement.

Dette innholdet krever abonnement på DyreID+
 

  • Se og lukt i ørene til hunden. Er hunden på vei til å få en ørebetennelse, eller allerede har det, lukter ørene ofte vondt. Lukt i øret når den er frisk, så har du en referanse.
  • Sjekk hudfargen i øret. Den skal ikke være rød, og heller ikke øm - dette kan være tegn på betennelse. Hevelser og skorper kan også være tegn på betennelse.
  • Se på ørevoksen. Normalt produserer ørekanalen små mengder lys voks. Misfarget voks (gjerne litt brunlig) eller store mengder voks kan være tegn på problemer.
  • For å forhindre at bakterier og sopp oppstår bør du tørke ut av ørene ved behov. Din dyrlege kan råde deg angående bruk av ørerensemiddel. Disse fåes kjøpt både hos veterinær og på apotek. Husk at ikke alle hunder skal rense ører.
  • Følg med på oppførselen til hunden. Ved ørebetennelse kan den vise tegn til kløe og smerte når du tar på øret. Hunden kan også gå med hodet på skakke, med det betente øret nedover. Kanskje gnis øret også mot bakken. Ved betennelser i dypere deler av øret kan problemer med balanse også forekomme.

MERK: Unngå å rengjøre dypt nedi øregangen, da den er meget sensitiv. Stikk heller aldri noe inn i øregangen - ikke engang q-tips. Trommehinnene til hunden kan ryke, og ørevoks kan dyttes lenger ned i øret. Er ørene veldig skitne kan du bruke ørerens på en bomullsdott.

Ved mistanke om ørebetennelse bør du kontakte veterinær.

Kilde: DyreIDs  Helseregister 2023

Årsaker til ørebetennelse

Der bakterier, fukt og overdreven hårvekst er de vanligste årsakene, kan også overdreven hårnapping i friske ører føre til betennelser. Noen ganger kan det også skyldes øremidd, selv om dette er mer vanlig hos katter.

I følge vår statistikk blir hunder i større grad diagnostisert med ørebetennelse i høstmåndene. Du bør derfor følge ekstra nøye med på ørene på denne tida.

Hunder med store lukkede ører og mye hårvekst i øregangen kan lettere utvikle betennelser, mens tunge, hengende ører gjerne er mer utsatt for fukt. Dette er fordi bakterier og sopp trives i varme, fuktige ører. Her kan det være behov for regelmessig rens av ørekanalen.

Får hunden gjentatte ørebetennelser kan det også være et tegn på allergi. Andre årsaker er polypper, svulster, fremmedlegemer i øregangen og ulike hormonelle forstyrrelser.

Det er også greit å huske at enkelte raser er mer utsatt for øreproblemer enn andre - dette gjelder særlig raser som blandingshund, labrador retriever, golden retriever, Staffordshire bull terrier og cocker spaniel.

Vurderinger rundt din hunderase bør tas individuelt, og i samråd med veterinær.

Kilde: DyreIDs Helseregister 2023

Hos veterinæren

Øregangen undersøkes med otoskop, samtidig som veterinæren tar prøver av voks eller puss for å se etter sopp og bakterier.

En røntgenundersøkelse kan også bli aktuelt i enkelte tilfeller, ved mistanke om betennelse i dypere deler av øret.

Om hunden diagnostiseres med ørebetennelse er den vanligste behandlingen øredråper eller ørerens.

Den beste behandlingen er likevel å være føre var. Som hundeeier bør du sjekke ørene jevnlig, både for å kunne oppdage sykdom og skade, og for å forebygge betennelser.

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær. 

Les også:

Pass på tennene til hunden

 

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder