DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Tips til aktivisering av katten din

Alle katter har godt av å bli aktivisert og lekt med. Spesielt innekatter eller når katten er mer inne på grunn av kaldt eller dårlig vær.

Aktivisering vil si å gi katten din noe å finne på som gir mental stimulering og fysisk aktivitet. Når katten er mye inne, har den spesielt behov for aktivisering siden den ikke får brukt sine naturlige instinkter like mye som katter som går ute.

Hvorfor aktivisere katten?

Aktivisering hjelper mot kjedsomhet og kan bidra til å tilfredsstille kattens behov som for eksempel jakt og utforskning. Katten får brukt hodet og energien sin på noe, som igjen kan redusere frustrasjon og uønsket atferd. Det kan være for eksempel at katten ødelegger ting, mjauer mye eller biter. I tillegg kan aktiviseringen du gjør med katten øke lykkestoffene i hjernen og senke stress. Og bidra til å knytte et sterkere bånd mellom deg og katten.

 

Her er noen forslag

Jaktlek
Du leker kanskje allerede med katten din? Lek er med på å tilfredsstille jaktbehovet hos katten. Imiter en fugl med en fiskestangleke med fjær på enden. Eller dra en sammenkrøllet papirbit i en tråd etter deg, som en mus som piler langs gulvet. Kast baller eller andre ting bortover gulvet. Rydd gjerne vekk og roter på hvilke leker som tas frem hver gang dere leker, da blir lekene mer spennende. Om lekene ligger fremme hele tiden blir de mindre spennende og kan betraktes som «døde bytter» av katten.

Leker med lukt er fin variasjon. For eksempel for en eldre katt som ikke er like mobil som før. Utenom kattemynte (cat nip), finnes det også andre urter som katten liker lukten av for eksempel matatabi (silver vine /sølvkattebusk) eller baldrian (valerian). Pinner av matatabi er fine å tygge på. Noen katter reagerer ikke på kattemynte i det hele tatt, så da er de andre urtene fine alternativer.

De fleste katter er glad i pappesker. Ta vare på esker som katten kan leke med, og tilby feks tunneler.

Prøv ut forskjellige leker og finn ut hva katten din liker best. Etter en lekeøkt kan du gjerne gi litt godbiter eller en porsjon mat. I en naturlig setting ville katten mest sannsynlig spist bytte sitt (om den klarte å fange det), vasket seg og gjerne tatt en hvil.

 

Food puzzles og aktivisering med mat
Aktivitetsleker, også kalt food puzzles eller hjernetrimleker til å putte godbiter eller mat inni er fine både for å gi katten aktivisering og la den jobbe litt ekstra for maten. Ulike foodpuzzles kan kjøpes eller du kan lage selv. Legg for eksempel noen godbiter eller mat i en tom dorull, eller skjær mange huller i en tom plastflaske, så må katten rulle på flasken for å få ut maten. Pass på å gjør det veldig enkelt i starten så katten får det til. Bruk for eksempel godbiter til å gjøre det mer fristende i starten. Når katten har lært seg hvordan det fungerer kan du øke vanskelighetsgraden og bytte på hvilke foodpuzzles katten får prøve seg på.

Andre varianter med matutfordringer kan være å kaste tørrforkuler bortover gulvet, eller legge tørrfor eller maten katten får til vanlig løst eller i små skåler rundt om i boligen, for eksempel oppe i klatretreet. Så får katten gå på jakt etter maten sin.

Du kan også gjøre det spennende å finne maten ved å kombinere leker og maten. Fyll en skoeske med små katteleker og sammenkrøllet papir og putt også godbiter eller tørrfor oppi.
 

Katteagility
Lag en hinderløype i stua. La katten løpe over og under møbler, gjennom en tunnel, hoppe over hindre. Bruk det du har hjemme eller kjøp agility-utstyr beregnet på hunder eller kaniner. Lær katten din å følge for eksempel fingeren din, du kan begynne med å lokke katten over hindrene med godbiter.

 

Trening og triks
Å lære katten triks og øvelser er flott mental aktivisering. Katter kan faktisk lære kommandoer og triks slik som hunder kan. Men det kreves litt tålmodighet og en motivert katt. Godbiter fungerer ofte bra som belønning. Finn noe som katten din elsker. Hold treningsøktene korte, 3-5 min kan være nok. Du kan for eksempel lære katten din sitt, gi labb, bli, å komme, gå til en bestemt plass, high five og hoppe gjennom en ring. Å venne katten til transportburet kan være en nyttig og fin trening. Se artikkel Venn katten din til transportburet. Ellers kan du finne fremgangsmåte til flere av øvelsene på for eksempel youtube.

Sitt
En måte å lære katten «sitt» på er å holde en godbit foran katten og føre den oppover og over hodet til katten så den naturlig vil sette seg. I det katten setter seg belønner du. Etter noen repetisjoner kan du legge til et håndsignal, for eksempel en pekefinger og si ordet «sitt». 

Innkalling
At katten faktisk kommer når du roper på den er nyttig i mange situasjoner. Sitt på et rolig sted med katten rett i nærheten. Begynn med å si kattens navn for å få oppmerksomheten dens og vis den en belønning den er motivert for. Gi belønningen når katten kommer mot deg. Øv på dette noen ganger. Velg et innkallingsord, for eksempel «kom» og si «kattens navn, kom!» Når katten har begynt å reagere på ordet, kan du øke avstanden til katten når du roper. Øv også på innkallingen fra et annet rom og eventuelt utendørs.  

Kom i gang med aktivisering

Finn ut hva du og katten din liker å gjøre. Sett av litt tid hver dag til aktivisering. Gjerne faste tidspunkter, det gjør det lettere å huske og katter liker rutiner. Finn tider på døgnet da katten er våken og opplagt. Velg for eksempel tre nye aktiviteter du vil prøve på den neste uka!

Les også:

Kattens språk

Slik kan du venne katten din til utelivet

Katten biter når vi koser

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder