DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Er katten din trent på veterinærbesøk?

Slik gjør du besøket lettere for katten din.
 

Å trene katten i å bli håndtert av mennesker har en rekke fordeler. I det daglige blir det lettere å stelle og ordne med katten. Samtidig vil det gjøre besøkene hos veterinær langt enklere.
Dette kan du oppnå ved å venne katten til håndtering fra den er liten.
Husk at en god grunnregel her er at du følger med på hvordan katten framstår og ter seg også når den er frisk – det vil gjøre det enklere å oppdage avvik.

Undersøk katten

Å undersøke en katt innebærer å klemme, lukte og se på munn, ører, øyne, pels og poter. Ta dette gjerne som en del av en kosestund.
Typiske tegn på problemer er alt fra at katten klør seg eller viser rødhet i huden, til at den drikker, spiser, puster eller urinerer unormalt. Blod i urin vil også være et varsel om at noe er galt.
Andre typiske tegn på problemer er rennende øyne, vond lukt fra ører eller munn og røde slimhinner. Det er også lurt å vurdere fastheten til avføringen, og hvorvidt du finner ormer eller hår i den eller rundt anus.
 

På vei til veterinæren

Før du drar til veterinæren for undersøkelser, vaksiner eller lignende er det lurt å gjøre noen forberedelser. Om det er en sjanse for at katten skal bedøves under veterinærbesøket bør den ikke mates i timene før avreise.

Transportbur er nødvendig når katten skal kjøres i bil. Disse selges i dyrebutikker og klinikker. Det kan være lurt å kjøpe et bur hvor toppen kan tas av, siden det å legge seg i den åpne kassen kan være mindre stressende for katten.

Generelt kan pus kjenne på en del stress når den plasseres i bur. Derfor er det også her lurt med tilvenning. La buret stå åpent et sted katten ofte oppholder seg, gjerne med mykt underlag.

Det finnes ingen fasit på hvor mye stress katten opplever under et veterinærbesøk, eller hvordan du best håndterer situasjonen. Finn et rolig sted på venterommet med kattens bur, ha det gjerne på fanget og hold det unna hunder. Ublide, skremmende møter med andre dyr kan stresse katten unødig.

Under og etter besøket

Noen katter tar besøket med stor ro, mens andre blir redde. Prøver katten å unngå å bli undersøkt, må den holdes. Dette pleier å gå fint.
Enkelte veterinærbesøk vil dreie seg rundt ting som er ubekvemme, som for eksempel en vaksinesprøyte. Andre visitter vil derimot være mindre ubehagelige. Pass på å gjøre disse besøkene til en positiv opplevelse ved å bruke ros og godbiter. Hvis katten generelt er redd hos veterinæren, kan smertene ved nålestikk oppleves sterkere.
Denne treningen kommer spesielt godt med når det er behov for å ta en blodprøve. Personellet ved klinikken er trent i å sikre at prøvetakingen skjer på en trygg måte. Flere klinikker har også eget laboratorie, og man får som regel raskt svar på prøvene.
Ta gjerne kontakt med din veterinær for råd før besøket. Øv litt hjemme, så er det stor sjanse for en positive opplevelse for din katt.
Merk også at det noen ganger kan være utfordrende å be katten gå tilbake i buret etter besøket. Da kan man forsøke å rygge den tilbake i buret, eventuelt ta av toppen av buret og legge den nedi.

Årlig helsesjekk

Når katten er på den årlige vaksinen gjør veterinæren en helsesjekk. Veterinæren sjekker hjerte, sirkulasjonssystem, hud, munn, ører, øyne og lymfeknuter for tegn til sykdom.
Selv om de alle fleste er friske, er fordelen med en helsesjekk at man kan avdekke en rekke tilstander på et tidlig stadium og få råd om veien videre. Da vil veterinæren anbefale videre undersøkelser eller behandling.

Har for eksempel katten smertepunkter i skjelettet, får du gode råd om utredning og behandling hos din veterinær.
Om veterinæren oppdager kuler, kan disse undersøkes nærmere og eventuelt fjernes før de skaper problemer for katten.

Forebyggende grep

Det finnes flere lure grep vi kan gjøre for å holde katten frisk og glad. Jevnlig, årlig vaksinering beskytter mot alvorlige smittsomme sykdommer. Utekatter som jakter trenger også jevnlige kurer mot innvollsorm for å slippe mageproblemer.

Når det gjelder tannhelse kan du som katteeier gjøre forebyggende arbeid ved å sjekke munnen og tennene jevnlig. Du kan også venne katten til tannpuss. Hold også øye med kattens vekt. En veterinær vil kunne hjelpe deg å finne kattens idealvekt, og vise deg hvordan du måler overvekt utover ren veiing.
Om du får god rutine med å pleie helsen til katten din i dag vil dere kunne få mange fine og friske år sammen.
 

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Tirsdag: 10.00 - 12.00
  • Torsdag: 10.00 - 12.00

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder