God kattevinter
Slik hjelper du pus best gjennom den kalde tiden
Vinteren er på ingen måte kattens sesong, spesielt ikke når minusgradene river som verst.
Når katten står i dørterskelens kaldgufs og viser tegn til at den helst skulle holdt seg inne, er det gode grunner til dette. Katten som art har sine aner i varmere strøk, og pelsen til tross er de ikke skapt for nordisk vinter.
Selv om de selvsagt har godt av en oppfriskende utflukt om vinteren, bør den være av det kortere slaget. Faktisk er nok enkelte norske katter er litt for lenge ute på vinterstid – tall fra DyreIDs Helseregister viser nemlig at det er høyere forekomst av urinveisinfeksjoner hos katter i vintermånedene.
Andre problemer katter kan få om vinteren er frostskader, og om den må bevege seg i dyp snø, kan snøen tove seg i pelsen dens og gjøre det vanskelig å bevege seg fritt. Flere katter har frosset ihjel på denne måten.
DyreIDs Helseregister
DyreID har i samarbeid med landets veterinærer og Den norske veterinærforening utviklet et unikt felles helseregister for alle landets kjæledyr.
Her samler vi inn anonymiserte diagnoser på hunder og katter fra alle norske klinikker i én nasjonal database. Dette lar oss overvåke helsetilstanden til norske kjæledyr fra dag til dag, samtidig som vi også får følge utviklingen over tid.
Det gjør DyreIDs Helseregister til et unikt verktøy, både for forskning og statistikk. Databasen lar oss blant annet hente ut diagnosedata, spore og kartlegge sykdomsutbrudd og peke ut sykdomstrender. I dag benyttes diagnosedataene blant annet av Veterinærinstituttet.
Nøkkeltall
- 8.800.000 registrerte diagnoser (Sept 2024)
- 120.000 nye diagnoser i snitt per måned
- 421 klinikker leverer diagnoser til DyreID
Tåler ikke mye kulde
En katt som blir gående utendørs over lengre tid vil som oftest ikke ha det bra. Derfor bør du for eksempel ikke slippe katten ut på starten av arbeidsdagen om den ikke har en måte å komme seg inn i huset igjen.
Minusgrader kan være like ubehagelig for katter som for mennesker, så vis hensyn og pass på at alle utflukter blir kortvarige. Tenk også på at katten skal slippe å bli våt i pelsen.
Merk også at vi er inne i sesongen hvor det saltes mye utendørs. Saltet kan finne veien inn i pelsen mellom tredeputene og trekke inn i huden. Fordi saltet kan skade huden er det lurt å skylle med rent, lunkent vann i perioden.
Om katten virker forkommen når den kommer hjem, er det viktig at den får varme seg skikkelig innendørs. Om katten ligger på siden og ikke reagerer på lyder bør du kontakte veterinær.
Katteluker og lune uteplasser
Selv om katten ikke tisser innendørs til vanlig kan det være lurt å sette fram en eske med kattesand. Slik kan du begrense kattens behov for å gå ut i sprengkulda.
Om katten skal være en del ute, finnes det noen tilpasninger du bør gjøre. Katten må kunne søke ly fra vær og vind når den kjenner at den har fått nok. Ett alternativ her er å installere en katteluke i ytterdøren, slik at katten selv kan regulere både utflukter og hjemkomster etter eget forgodtbefinnende.
Skulle en katteluke være vrient å få til, kan du i stedet kjøpe et kattehus eller selv bygge et lite rede som kan plasseres ved ytterdøren. Om du fyller en plastboks med materiale som isolerer fra kulden (for eksempel halm eller høy) uten å tiltrekke seg fukt, kan katten varme seg her til du slipper den inn igjen.
Sjekk for frostskader
Etter at katten har vært ute er det lurt å innarbeide en rutine på å se etter frostskader på poter, ører og haletipp. Disse ses gjerne som kald og hard hud som er hvit, men det kan også dukke opp blemmer.
Etter et par dager kan katter med frostskade gi uttrykk for smerte, og du vil kunne se en tydelig grense mellom huden som er skadd og den som er uberørt. Noe av huden kan anta rød- eller blåfarge. Blir den svart, er dette et tegn på at vevet er dødt. Haletipper og tær som blir svarte, vil til slutt kunne falle av.
Skulle katten vise tegn til frostskader er det viktig at du kontakter en veterinær så snart du kan.
Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.
Les også: