DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Gi katten en god vinter

Hold pus i hus når det er veldig kaldt.

 

Vinteren er på ingen måte kattens sesong, spesielt ikke når minusgradene river som verst.

Når katten står i dørterskelens kaldgufs og viser tegn til at den helst skulle holdt seg inne, er det gode grunner til dette. Katter har ofte sine aner i varmere strøk, og tross pelsen er de ikke skapt for nordisk vinter.

Selv om de selvsagt har godt av en oppfriskende utflukt om vinteren, bør den være av det kortere slaget. Faktisk kan det hende at enkelte norske katter er litt for lenge ute på vinterstid – tall fra DyreIDs diagnoseregister viser at det er høyere forekomst av urinveisinfeksjoner hos katter i vintermånedene.
 

Kilde: DyreIDs diagnoseregister 2023, viser hyppigere forekomst av urinveisinfeksjon hos katter i høst- og vintermånedene.

 

Tåler ikke mye kulde

En katt som blir gående utendørs over lengre tid vil som oftest ikke ha det bra. Derfor bør du for eksempel ikke slippe ut på starten av arbeidsdagen om den ikke har en måte å komme seg inn i huset igjen.

Tosifrede minusgrader kan være like ubehagelig for katter som for mennesker, så vis hensyn og pass på at alle utflukter blir kortvarige. Tenk også på at katten skal slippe å bli  våt i pelsen.

Merk også at vi er inne i sesongen hvor det saltes mye utendørs. Dette kan finne veien inn i potene og i pelsen mellom dem. Fordi saltet kan skade huden er det en god idé å skylle med rent, lunkent vann i perioden.

Om virker forkommen når den kommer hjem, er det viktig at den får varme seg skikkelig innendørs. Om katten ligger på siden og ikke reagerer på lyder bør du kontakte veterinær.
 

 

Katteluker og lune uteplasser

Selv om katten ikke tisser innendørs til vanlig kan det være lurt å sette fram en eske med kattesand. Slik kan du begrense kattens behov for å gå ut i sprengkulda.

Om katten skal være en del ute, finnes det noen tilpasninger du bør gjøre. skal bare ha korte turer ut, og må kunne søke ly fra vær og vind når den kjenner at den har fått nok. Ett alternativ her er å installere en katteluke i ytterdøren, slik at katten selv kan regulere både utflukter og hjemkomster etter eget forgodtbefinnende.

Skulle en katteluke være vrient å få til, kan du i stedet kjøpe et kattehus eller selv bygge et lite rede som kan plasseres ved ytterdøren. Om du fyller en plastboks med materiale som isolerer fra kulden (for eksempel halm eller høy) uten å tiltrekke seg fukt, kan katten varme seg her til du slipper den inn igjen.

 

Sjekk for frostskader

Etter at katten har vært ute er det lurt å innarbeide en rutine på å se etter frostskader på poter, ører og haletipp. Disse ses gjerne som kald og hard hud som er hvit, men det kan også dukke opp blemmer.

Etter et par dager kan katter med frostskade gi uttrykk for smerte, og du vil kunne se en tydelig grense mellom huden som er skadd og den som er uberørt. Noe av huden kan anta rød- eller blåfarge. Blir den svart, er dette et tegn på at vevet er dødt. Haletipper og tær som blir svarte, vil til slutt kunne falle av.

Skulle vise tegn til frostskader er det viktig at du kontakter en veterinær så snart du kan.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder