DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Reise utenlands med hunden i sommer?

Dette bør du tenke på.

 

Det er stadig flere som ønsker å ha med seg hunden sin på ferietur til utlandet. Om dette gjelder deg bør du gjøre grundige forberedelser i god tid, slik at du er klar over hvilke vaksinasjoner, behandlinger og attestasjoner som kreves til det landet du skal reise til, og hva som kreves ved innreise til Norge igjen.

For reise utenlands kreves det at kjæledyret er ID-merket og riktig registrert. Du bør derfor sjekke i forkant av reisen at ID-nummer er søkbart og riktig registrert på dyr og eier. Du kan søke på ID-nummer på vår nettside og se hva som er registrert - søk her

Dyreeier er selv ansvarlig for å sette seg inn i reglene for innførsel av kjæledyr, i det landet du skal reise til. Har du spørsmål så kontakt ambassaden i det aktuelle landet.

Pass

Skal du reise utenlands med kjæledyret så må dyret ha eget kjæledyrpass. Dette gjelder også til våre nærmeste naboland. Kjæledyrpasset er godkjent i alle EU- og EØS-land, og utstedes av autorisert veterinær. Kjæledyrpasset dokumenterer blant annet vaksiner, ormekurer og andre relevante behandlinger som kreves.

Vaksinering

Husk at du selv er ansvarlig for å sette deg inn i reglene som gjelder for landet du reiser til, og at endringer kan inntreffe uten at norske myndigheter nødvendigvis får beskjed. Derfor er det lurt å ta kontakt med det aktuelle landets ambassade for innreiseregler.

På Mattilsynets sider finnes en veiviser for ‘Reise med kjæledyr’ med retningslinjer for hva som gjelder når du skal reise med kjæledyr inn i Norge igjen.  Hvis du lurer på hvilke regler som gjelder i landet du skal reise til, anbefaler vi at du kontakter ambassaden til det aktuelle landet. Mange land, for eksempel sør i Europa, har flere smittsomme sykdommer enn Norge, og disse ønsker vi ikke at hunden skal ha med seg inn i landet. 

Dette gjelder også naboland - for en snartur til Sverige vil ormekur mot revens dvergbendelorm være påkrevd.

Dersom reisen går lenger enn til Sverige, må hunden som regel vaksineres mot rabies for å få komme inn i Norge igjen. Denne vaksinen kan tas første gang ved tre måneders alder. Merk at vaksinen har effekt først etter tre uker, så ta dette med i beregningen når du setter reisedato. Hunden må vaksineres på nytt ett år etter første vaksine, og deretter hvert tredje år.

Veterinæren vil også kunne anbefale andre relevante vaksiner for landet dere skal reise til.

Europetnet - gjenfinning på tvers av landegrensene

Skulle du være så uheldig at hunden blir borte på reise i utlandet, så kan kjæledyret søkes opp på Europetnet. DyreID er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.  Dette er en trygghet for deg og ditt kjæledyr enten du er på reise utenlands og dyret skulle bli borte, eller om hunden eller katten din skulle bli stjålet og tatt med utenlands.

Forsikring

Skader og sykdom kan også skje når dere er på tur i utlandet, og det er viktig at hunden er forsikret. De fleste kjæledyrforsikringer gjelder også i Europa. 

DyreID har inngått samarbeid med Tryg Forsikring.

Som dyreeier i DyreID og kunde i Tryg får du fritak på egenandel ved ulykke i dyrets første leveår. I tillegg får du 10% rabatt på forsikringer ved kjøp på nett. Sjekk pris på Tryg.

Sjekkliste for utenlandsreise med hund

  • Hunden må ha godkjent pass med alle opplysninger om dyret, hvor alle attestasjoner føres inn. Pass utstedes av veterinær.
  • ID-merking må gjøres senest ved første rabiesvaksine eller ormekur. ID-nummeret må føres inn i passet
  • Rabiesvaksine gis senest 21 dager før reise og hunden må være eldre enn 3 måneder. Noen land krever blodprøve for å bekrefte effekt av vaksine. Hunder revaksineres etter et år, deretter hvert 3. år for å opprettholde gyldigheten.
  • Behandling mot revens dvergbendelorm - hunden må være eldre enn 3 måneder og behandlingen (med godkjent preparat; praziquantel) må gjøres av veterinær i løpet av 24-120 timer før innreise til Norge. Dersom du reiser ofte med hunden gjelder 28-dagersregelen: Etter to behandlinger med maksimum 28 dagers intervall, kan dyret behandles regelmessig hver 28. dag.

Husk at hunder kan smittes i utlandet med alvorlig smittsomme sykdommer det ikke er krav om forebyggende behandling mot. Noen av disse kan også smitte mennesker. De fleste kan forebygges med vaksinasjon eller annen forebyggende behandling. 

Ta kontakt med din veterinær angående anbefalinger for ditt dyr og ditt reisemål. 

Nyttig lenke for reise til Sverige

Nyttig lenke for reise til Danmark

Mange dyr liker ikke reising

Det kan være lurt å vurdere om hunden skal passes av andre når du drar på utenlandsferie, da ikke alle hunder trives på reisefot. 
Husk at hunden trenger lufting i trygge omgivelser, tilgang til rent vann og nok plass under reise. Vær oppmerksom på varmen, særlig i Sør-Europa og at hunden trenger beskyttelse mot direkte sollys. 
 

Les også:

Europetnet - gjenfinning på tvers av landegrenser

Dette er de vanligste sommerskadene for hund

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder