DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Hjelp, vi har en time hos veterinæren i dag

– hvordan kan jeg forberede meg?

De fleste hunder trenger å dra til veterinæren iblant i løpet av livet. For noen kan dette være stressende, noen synes det er veldig ubehagelig, og noen hunder bryr seg ikke i det hele tatt. Uansett hva hunden din tenker i dag, er det måter å gjøre det lettere for ham.

Hvis hunden din har hatt en livstruende skade eller havnet i en alvorlig ulykke, er det mest sannsynlig ikke tid til å trene og ingen mulighet til å gjøre opplevelsen mer behagelig der og da. Å redde liv er første prioritet! Men mange besøk bestilles på forhånd – og selv om du foreløpig ikke forventer å besøke veterinæren, er det en god plan å tenke fremover og forberede deg på besøk i fremtiden.

Og selv om du har en time i ettermiddag, med lite tid til å trene og forberede deg, finnes det måter å gjøre det lettere for hunden din. I en annen artikkel er det tips om å forberede seg enda mer – for fremtidige besøk.

Ikke stress! 

Beregn god tid. Sørg for at du har tid til å la hunden din gå på do før timen, utforske parkeringsplassen og snuse litt rundt. Hvis du har det travelt og er stresset, vil hunden din merke det. Så ta et minutt eller to i bilen for å puste litt før du tar valpen ut. Dette vil gjøre deg roligere, og i sin tur gjøre valpen roligere.

La hunden vente i bilen

Venteområdet kan noen ganger være fylt med engstelige dyr og mennesker. Dette ekstra stresset kan gjøre hunden din mer nervøs, og skape reaksjoner du vanligvis ikke ser hos hunden din. Han kan til og med utagere, bjeffe, pipe eller få andre stressreaksjoner selv om han vanligvis er en rolig og glad valp blant andre hunder og mennesker. Ikke bli sint på hunden din hvis dette skjer - husk at det er på grunn av stress og frykt og ikke fordi den er "slem".

Hvis hunden din ikke kan være alene i bilen, kan du ta han med inn til registrering, veie ham, og så vente ute hvis mulig. Hvis det ikke lar seg gjøre, kan du prøve å skape litt avstand til de andre dyrene og menneskene i venteområdet. Kanskje du kan engasjere hunden til å slikke på litt våtfôr eller trene på nosetarget eller andre beroligende aktiviteter som vil distrahere ham. Snakk med personen bak skranken og spør om de kan være behjelpelige. Hvis hunden din er veldig redd, kan du noen ganger til og med avtale å slippes inn via en annen inngang. Det er i veterinærens interesse å undersøke en rolig hund, så dette er til alles fordel.

Når dere er ferdige med timen og skal dra – hvis mulig, la hunden være i bilen mens du går inn igjen og betaler. Husk kun å la hunden være i bilen hvis det er trygt– sjekk temperaturen, og hvis det er for varmt eller kaldt, kan dette være farlig.

Ta med valpens seng! 

Å lære hunden din å være rolig i en myk seng kommer godt med i mange anledninger. Dette må trenes på forhånd før du tar med sengen til veterinæren (eller til restauranter, på offentlig transport, til venner, til frisøren, til valpekurs og så videre – alle stedene du tar med hunden din og vil at han skal slappe av) . Belønn hunden så snart han hviler på sengen for å skape gode vaner og få ham til å forstå at gode ting skjer på sengen. Ikke bruk sengen som en timeout, og ikke bruk den til trening – bare avslapning.

Ta med godbiter! 

Hvis hunden din må faste før besøket, er ikke dette aktuelt, men ellers er det lurt å ta med godbiter. De fungerer som en distraksjon. Du kan belønne hunden for god oppførsel – selv om det er så enkelt som å se rolig på en annen hund eller hilse på dyrepleieren – og det er et flott verktøy for å fortelle valpen at dette er et fint sted, hvor gode ting skjer. Egentlig bør du sørge for å dra tilbake til veterinæren bare for å gi godbiter, selv når han ikke skal undersøkes, bare for å skape en assosiasjon til at dette er en magisk bygning hvor det deles ut godbiter. Og selv om hunden din er stresset eller redd, er godbiter en god idé. Det vil ikke gjøre hunden din mer redd, men roligere. Du kan ikke forsterke frykt med godbiter siden frykt ikke er en oppførsel, men en følelse. Ved å trøste hunden din viser du bare at du er der for å støtte ham. Hvis han er for stresset til å spise, kan det i det minste fungere som en distraksjon. Du kan også drysse noen godbiter på gulvet, men på trygg avstand fra andre hunder (sørg for at alt er borte før du går, sånn at ingen hunder med allergi osv. kan få tak i det).

Ta hensyn til andre! 

Hvis du er heldig og har en hund som liker å være hos veterinæren, hold likevel avstand til andre hunder og dyr siden ikke alle er like heldige. Gjør ditt for å gjøre venteområdet så trivelig som mulig. Ikke bruk stolene nærmest døren hvis det er tomme lenger unna, ikke la hunden stirre på andre hunder og så videre.

 

Kilde: Gjengitt med tillatelse fra AniCura Norge AS.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder