DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Viktige tips for potene i vinter

Her gir vi deg noen tips til hva som er viktig og tenke på og hvordan du kan minimere risikoen for at det oppstår problemer.

 

Selvfølgelig krever poter kjærlighet og omsorg hele året. Men om høsten og vinteren med kulde, slaps og saltede fortau, slites labbene mer enn normalt og det er bra med litt ekstra pleie. 

Det er viktig å gå over potene regelmessig. Gjør det til en rutine hver dag. Se på tredjeputene, klørne og eventuelt pelsen mellom tærne. En daglig gjennomgang kan spare både unødvendig lidelse og penger, samtidig som det bidrar til et nært forhold mellom deg og din hund.

Klippe klør

Kloklipping er ekstra viktig om vinteren ettersom klørne ofte slites mindre sammenlignet med sommerstid. Lar man klørne bli for lange, er det økt risiko for at en klo knekker eller at det oppstår en feilstilling. Sjekk også hvordan hunden sliter klørne sine. En ujevn slitasje er ofte et tegn på at noe er feil og at hunden trenger en undersøkelse hos veterinær.

Vurder lang pels

Har du en rase med mye pels mellom tærne, er det lurt å klippe denne pelsen så kort som mulig for at det ikke skal feste seg snø og isklumper under potene. Snø og is kan skrape opp potene slik at det danner seg sår og sprekker. Det kan også bli liggende igjen mye fukt om vi ikke tørker potene ordentlig. Fuktighet kan i verste fall føre til gjærsopp og bakterieinfeksjon.

 

Bruk potesokker eller potesalve

Den beste måten å unngå såre labber er ved å bruke potesokker eller en beskyttende salve. Skare, grus og is kan gå hardt utover labbene og i verste fall rive opp sår som gjør vondt og med risiko for infeksjon. Raser med lite pels på potene har økt risiko for sårskader, så for dem anbefaler vi potesokker. De litt større hundene med rikelig pels har en tendens til å klare seg bra med en form for potesalve. Det finnes mange bra produkter, men pass på at du velger potesalve som ikke inneholder vann. Hvis potesalven inneholder vann vil den fryse når dere kommer ut i kulden og lage mer skade enn hva den vil hjelpe.

Tørke våte poter nøye

Fukt som blir sittende i pelsen gir grobunn for både gjærsopp og bakterieinfeksjoner. Vi anbefaler å bruke et rent håndkle eller en klassisk plutoduk for å tørke potene. Dette bør gjøres etter hver tur.

Pass opp for veisalt

Veisalt tørker ut huden, sliter på potenes naturlige beskyttelse og gjør hunden mer utsatt for å slikke potene. Det kan skape problemer med infeksjoner og kan være farlig for hunden hvis den får i seg for mye salt. Igjen, så anbefaler vi potesokker eller potesalve turen.

Kontakt veterinær

Kontakt veterinær om du oppdager følgende på din hund:

Dersom poten er rød, væsker, klør eller det oppstår problemer med infeksjon på grunn av fukt
Hvis det er en sprekk i en klo eller hvis kloen står ut i feil retning
Hvis hunden har vedvarende eller tilbakevendende rødhet på potene. Dette kan skyldes underliggende allergier som må undersøkes.

Kilde: Gjengitt med tillatelse fra Evidensia Dyrehelse.

Les også:

Slik blir hunden vinterklar

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder