Derfor bør du kastrere hannkatten
Mange helsefordeler med kastrering!

De fleste katter i Norge kastreres. Hos hunnkatter fjernes livmoren og eggstokker, mens det hos hannkatten er snakk om å operere bort testiklene. Med mindre du skal benytte katten i avl, er det mange fordeler med dette, blant annet at kattens seksualdrift og tilhørende atferd uteblir.
Slik bidrar vi også til å hindre fødsel av uønskede kattunger, som i verste fall ikke finner noe hjem.

DyreIDs Helseregister
DyreID har i samarbeid med landets veterinærer og Den norske veterinærforening utviklet et unikt felles helseregister for alle landets kjæledyr.
Her samler vi inn anonymiserte diagnoser på hunder og katter fra alle norske klinikker i én nasjonal database. Dette lar oss overvåke helsetilstanden til norske kjæledyr fra dag til dag, samtidig som vi også får følge utviklingen over tid.
Det gjør DyreIDs Helseregister til et unikt verktøy, både for forskning og statistikk. Databasen lar oss blant annet hente ut diagnosedata, spore og kartlegge sykdomsutbrudd og peke ut sykdomstrender. I dag benyttes diagnosedataene blant annet av Veterinærinstituttet.
Nøkkeltall
- 9.600.000 registrerte diagnoser (April 2025)
- 120.000 nye diagnoser i snitt per måned
- 421 klinikker leverer diagnoser til DyreID
Operasjonen
Selve kastreringen er et relativt enkelt inngrep der testiklene opereres bort ved hjelp av to små snitt i pungen. Det er ofte ikke behov for sting, siden det best er å la såret gro åpent. Det leges i løpet av få dager.
De fleste veterinærer anbefaler kastrering for både hannkatter og hunnkatter. Hunnkattene kan opereres når de er blitt fem - seks måneder gamle. Hannkatter kan kastreres allerede fra fire måneders alder, fordi inngrepet er mindre komplisert.
Det viktigste er at katten er frisk for å kunne gjennomgå operasjonen.

Fordeler ved kastrering
En hannkatt kan bli kjønnsmoden allerede ved seks måneders alder. Da lukter urinen ekstra sterkt, noe som kan oppleves ubehagelig dersom katten gjør fra seg inne.
Ved kastrering vil seksualdriften til katten forsvinne. Dermed opphører også en del negativ atferd. Kastrerte hannkatter er ofte roligere, markerer mindre og havner ikke like ofte i slåsskamp som andre katter. Katteslagsmål fører ofte til sår og byller som må behandles av veterinær.
Hannkatten vil også holde seg nærmere hjemmet, og det er mindre sjans for rømning.
Ulemper
Den eneste konkrete ulempen med kastrering er vektøkning. Om du velger kastrering er det altså viktig å kontrollere vekt og matinntaket nøye for å forhindre at katten blir overvektig. Som hos mennesker kan fedme hos katt føre til ulike helseproblemer.
I tillegg har kastrerte og overvektige hannkatter oftere en tendens til å få problemer med urinveiene sine. Det anbefales derfor å bytte til et fôr som er tilpasset kastrerte katter. Disse er utviklet for å forhindre både urinveisproblemer og overvekt.
Din veterinær vil kunne hjelpe deg med å finne fôr tilpasset behovene til hannkatten.

ID-merking
Pass gjerne på at katten blir ID-merket samtidig med kastrering dersom dette ikke allerede er gjort – vanligvis får du da en samlet prispakke for dette. ID-merkingen består av en mikrochip som enkelt settes inn under huden. Den gir flere fordeler, som du kan lese mer om her.
Forhør deg gjerne med din dyrlege om du lurer på hvorvidt kastrering kan være riktig for katten din.
Fordelene er mange, og ulempene få.
Les også:
Så kjapt blir katten kjønnsmoden
Slik ser du om katten er overvektig
Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.