Dette er de anbefalte vaksinene
- som beskytter hunden mot alvorlige sykdommer.
Det er svært viktig å vaksinere hunden jevnlig. Slik sørger du for at at valpen beskyttes mot sykdommer som i verste fall kan være dødelige.
Den første vaksinen gis når hunden er ca åtte uker gammel, så når en valp hentes har den som regel fått sin første vaksine.
Vaksiner inneholder antigener som sørger for at kroppens immunforsvar produserer antistoffer. Antistoffene kan holde seg i kroppen i flere år, og beskytter mot infeksjon.
Noen vaksiner krever flere doser for tilstrekkelig effekt. Hvor lenge antistoffene holder seg i kroppen er individuelt og varierer.
Hvilke vaksiner – og når?
Hunder bør regelmessig vaksineres mot virussykdommene parvovirus, valpesyke og smittsom leverbetennelse.
I tillegg vaksineres det mot kennelhoste, som både kommer i form av virus og bakterier.
Det anbefales at valpen vaksineres mot parvovirus, valpesyke og smittsom leverbetennelse ved 8, 12 og 16 ukers alder. Neste vaksinedose for disse tre er ved ett års alder, og deretter hvert tredje år.
Vaksine mot kennelhoste gis først ved 12 uker, og deretter én gang i året sammen med en helsekontroll.
Ta kontakt med din veterinær for vaksine anbefaling tilpasset din hund.
Før og etter vaksinering:
Nyfødte valper får beskyttende antistoffer fra moren via råmelken. Det beskytter valpene de første leveukene. Valper bør likevel være forsiktig med kontakt med andre hunder i tiden før de blir vaksinert.
Det er viktig at valper er friske når de vaksineres. Derfor vil en helsesjekk gjennomføres først.
Heldigvis får hunder sjelden bivirkninger av vaksine. Om de merker noe, er det vanligvis snakk om ømhet på stikkstedet eller forbigående slapphet noen dager. I svært sjeldne tilfeller kan hunder få akutt allergiske reaksjoner av vaksine.
De første dagene etter en vaksine bør hunden uansett ta det rolig .
Tilleggsvaksiner
Det kan også være aktuelt med tilleggsvaksiner ved utenlandsopphold, import eller opphold på kennel. På reise kan det eksempelvis kreves vaksine mot rabies. Som dyreeier anbefales du å sjekke opp gjeldende krav til vaksinering i landet du skal reise til. Du kan også snakke med din veterinær, eller lese mer på Mattilsynets veileder for reise med dyr.
Hva beskytter vaksinene mot?
Parvovirus
Parvovirus, også kjent som hundepest, er en svært smittsom mage-tarm-sykdom. Typiske symptomer er kraftig oppkast og diaré, særlig hos valper.
Viruset går dypt ned i mage-tarmslimhinnen, og kan medføre at overflateslimhinnen løsner. Tilstanden blir da raskt livstruende for valper og unge hunder. I sjeldne tilfeller kan parvoviruset også påvirke hjertet. Dette rammer særlig valper.
I alle land hvor det er utbrudd av parvovirus, dør en viss prosent av valpene som blir syke. Voksne hunder har noe bedre prognoser.
Forekomst: Parvovirus er en vanlig sykdom over hele verden. Utbrudd oppstår rett som det er både i Norge og andre land, tross relativt god hygiene og vaksinasjonsstatus.
Valpesyke
Valpesyke skyldes et smittsomt paramyxovirus. Dette gir ofte en betennelse i lungene som kan få følge av høy feber og mye verk fra øynene. Hunden kan også kaste opp eller få diaré.
Valper er særlig utsatt, og da som oftest med dødelig utfall, men voksne hunder kan også bli syke.
Viruset kommer inn gjennom lymfevevet i munnhulen. Derfra kan det vandre opp til hjernen og spres til benmargen. Da vil immunforsvaret svekkes. Det kan også skade mage-tarm-kanalen, luftveiene, hjernen og hjertet.
Forekomst: En stor del av hundebestanden i Norge er vaksinert. Derfor har sykdommen forekommet svært sjeldent de siste årene. I våre naboland har det imidlertid vært valpesykeepidemier. Dette viser at sykdommen kan bryte ut også her hvis man ikke opprettholder vaksineringen.
Smittsom leverbetennelse:
Smittsom leverbetennelse, eller hepatitt, skyldes et adenovirus, som først og fremst angriper leveren. Dette gir oppkast, diaré og etter hvert kraftige leverskader når viruset formerer seg i levercellene.
Viruset sprer seg også til blodkarvegger andre steder i kroppen. Dette kan gi skader i vev med tynne blodkar, for eksempel øyets linse og hornhinne. Sykdommen er som regel dødelig.
Forekomst: Sykdommen finnes sporadisk i Norge, men vaksinene er svært effektive og forebygger godt. Det kan gå flere år eller tiår mellom hver gang den påvises her til lands.
Kennelhoste:
Kennelhoste er en smittsom infeksjon i hundens øvre luftveier, og skyldes flere typer virus og enkelte bakterier. Hunden får typisk en kraftig tørrhoste, som kan være veldig plagsom over tid.
Kennelhoste er smittsomt og man ønsker å holde sykdommen under kontroll og anbefaler derfor vaksine. Dersom hunden hoster er det lurt å unngå tett kontakt med andre hunder.
Forekomst: Kennelhoste forekommer hos hund i Norge og smitter lett mellom hunder. Vi antar årlig forekomst av kennelhoste i Norge. Vaksinering vil beskytte mot parainfluensavirus, et av de vanligste virusene, samt bakterien Bordetella bronchiseptica. Det finnes andre virus som kan forårsake kennelhoste, og mycoplasmer og bakterier kan også spille en rolle.
Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.
Les også:
Husk årlig helsekontroll av din firbente venn