Årets viktigste besøk!
Kanskje står det helt bra til med din firbente venn, men et fast veterinærbesøk i året er likevel viktig. Selv om Pus spiser og drikker godt og Trofast ser glad og fornøyd ut på tur, kan det skjule seg hemmeligheter bak den tilsynelatende friske fasaden. Vonde tenner, en liten kul, eller en begynnende ørebetennelse; det er alltid godt å få undersøkt og avdekket eventuelle vondter eller begynnende sykdom. Da kan man sette i gang tiltak tidlig i forløpet.
Veterinærbesøk
Tall fra DyreIDs Helsedata viser at 66,1 prosent av ID-merkede katter ikke besøkte veterinær i 2023, mens tilsvarende tall bare var 33,2 prosent for hunder.
Anbefalingen fra fagveterinær Kamilla Tragethon i DyreID er at både hunder og katter – også de som er friske – besøker veterinær én gang i året for helsesjekk og vaksinering.
– Det handler blant annet om å oppdage sykdommer tidlig, utføre vaksinasjoner og andre forebyggende behandlinger, samt å sjekke at dyret er friskt. Hun sier årets tall bekrefter tilbakemeldinger fra klinikkene.
– Hundeeiere går raskere til veterinær enn katteeiere, men det er like viktig for katter å gå til jevnlig kontroll som det er for hunder.
DyreIDs Helseregister
DyreID har i samarbeid med landets veterinærer og Den norske veterinærforening utviklet et unikt felles helseregister for alle landets kjæledyr.
Her samler vi inn anonymiserte diagnoser på hunder og katter fra alle norske klinikker i én nasjonal database. Dette lar oss overvåke helsetilstanden til norske kjæledyr fra dag til dag, samtidig som vi også får følge utviklingen over tid.
Det gjør DyreIDs Helseregister til et unikt verktøy, både for forskning og statistikk. Databasen lar oss blant annet hente ut diagnosedata, spore og kartlegge sykdomsutbrudd og peke ut sykdomstrender. I dag benyttes diagnosedataene blant annet av Veterinærinstituttet.
Nøkkeltall
- 8.800.000 registrerte diagnoser (Sept 2024)
- 120.000 nye diagnoser i snitt per måned
- 421 klinikker leverer diagnoser til DyreID
2 av 3 hunder var hos veterinær i 2023, mens for katter var tallet 1 av 3.
Aldersfordeling vaksiner
Data viser fordeling av vaksiner på ulike aldersgrupper i 2023. Over 30 % av vaksinene gis i løpet av dyrets første leveår. Dette henger sammen med at grunnvaksine krever to til tre separate vaksiner.
Vi ser likevel en synkende trend med økt alder både hos hund og katt.
Det er spesielt lurt med å følge med på helsen til dyr når de blir eldre, da er det flere sykdommer dyreeier bør være oppmerksomme på. Eldre hunder får oftere problemer med artrose, ulike kreftformer og ulike tannhelseproblemer mens elder katter ofte får tannproblemer og stoffskifteproblemer.
Vaksinegeografi
Ifølge tall fra DyreIDs Helsedata ble det satt 203 000 vaksiner i Norge i 2023. Mens katter fikk 63 000 av vaksinene – 31 prosent – var det samme tallet for hunder 140 000 – altså 69 prosent.
På fylkesbasis var det i Viken det ble satt flest vaksiner i 2023. 34 prosent av kattevaksinene settes mellom null og ett års alder.
Selv om det finnes gode rutiner for å vaksinere katt i Norge ser man at hyppigheten avtar jo eldre kattene blir.
– Dette er viktig forebyggende behandling for å forebygge smittsomme sykdommer, sier fagveterinær Kamilla Tragethon i DyreID.
Hun sier dette er et av feltene hvor dyrene har en litt enklere hverdag enn mennesker.
– Der vi mennesker ikke får automatiserte påminnelser om vaksiner som må tas eller fylles på, har vi mulighet til å sende varsler til dyreeiere gjennom appen vår. Last ned appen her;
Les også:
Dette er de anbefalte vaksinene for hund
Derfor skal du vaksinere katten
Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.