DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Hunder og huggormbitt - dette bør du vite

Dette gjør du om hunden er bitt av huggorm

 

Etter en lang vinter og kald vår mange steder i landet, så går den norske huggormen ut av dvalen sin i disse dager. Landets eneste giftige slange kan bite hvis et dyr kommer nær og den føler seg truet. Det betyr at du bør være litt ekstra på vakt, spesielt på turer i skog og mark.

Et huggormbitt trenger ikke være giftig - rundt 30 prosent av dem er «tørre» - men et bitt fra de to gifttennene i overkjeven kan i noen tilfeller gi dødelig utfall.

Heldigvis er dette en sjeldenhet. Med rask og riktig behandling blir de fleste hunder helt friske igjen.

Kilde: DyreIDs diagnosedata 2024, viser at huggormen har våknet. 

Hvordan blir hunden bitt?

Hunder er nysgjerrige dyr og kan overraske huggormen når den våkner fra dvale om våren. Risikoen for bitt er da stor. 

Hunder bites som oftest i;

  • ansiktet
  • snutepartiet og
  • frambeina.

Det mest synlige symptomet er en hevelse, som vanligvis oppstår kort tid etter bittet. Andre symptomer er smerte og ømhet, slapphet og sirkulasjonsforstyrrelser som kan utvikle seg til sjokk.

Mistenker du huggormbitt er det viktig at hunden ikke beveger seg mye. Dette kan bidra til at eventuell gift sprer seg i kroppen. Giften paralyserer byttet og bryter ned vevet, noe som også kan være farlig for mennesker.

Tidligere var det vanlig for mange hundeeiere å ha med seg Prednisolon-tabletter som førstehjelp på turer. Forskning har imidlertid vist at disse tablettene ikke har dokumentert effekt mot huggormbitt.

Ta raskt kontakt med dyrlege hvis du mistenker at din hund er bitt av huggorm.

 

Hos dyrlegen

En veterinær vil undersøke hunden nøye og sette i gang behandling eller ytterligere undersøkelser basert på alvorlighetsgrad og plassering av ormebittet. På grunn av hevelse er det ikke alltid mulig å få øye på selve bittet.

Behandlingen kan i noen tilfeller vare over flere dager. Den vil typisk inkludere smertestillende medisiner, intravenøs væske for å sikre god sirkulasjon, og overvåkning av puls, hjerterytme og slimhinner.

I alvorlige tilfeller anbefales et antiserum mot giften. Antibiotika brukes sjelden.

Etter endt behandling vil veterinæren ofte anbefale en etterkontroll.                  

Kilde: DyreIDs diagnosedata, viser geografisk fordeling av huggormbitt så langt i 2024. Vi ser flest påviste tilfeller i Vestland fylke. 

 

De fleste huggormbittene som behandles i norske dyreklinikker inntreffer fra uke 16 til uke 40. Pr media April er det registrert totalt 56 diagnoser, og i Mars i år er det registrert flere huggorm diagnoser enn det som ble registrert i 2023.

Det er hunder som behandles oftest - bare 18 prosent er katter.

Det er altså lurt å ha øynene åpne mens du og hunden nyter disse deilige vårdagene. Og ikke nøl med å kontakte veterinær om du mistenker huggormbitt.

Les også: Huggorm bet Luka

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder