DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Katter og huggormbitt - dette bør du vite

Hva gjør du om katten er bitt av huggorm?

 

 

 

I disse dager går den norske huggormen ut av dvalen sin. 

Landets eneste giftige slange kan bite hvis et dyr kommer nær og den føler seg truet. Det betyr at du bør være litt ekstra på vakt, i tilfelle katten din viser symptomer på huggormbitt.

Et huggormbitt trenger ikke være giftig - rundt 30 prosent av dem er «tørre» - men et bitt fra de to gifttennene i overkjeven kan gi dødelig utfall.

Heldigvis er dette en sjeldenhet om katten får rask og riktig behandling.

Kilde: DyreIDs Helseregister, viser geografisk fordeling av huggormbitt så langt i 2024. Vi ser flest påviste tilfeller i Vestland fylke.

Hvordan blir katten bitt?

Katter er nysgjerrige dyr og kan overraske huggormen når den våkner fra dvale om våren. Risikoen for bitt er da stor. Oftest bites katter rundt hode og frembein.

Det mest synlige symptomet er en hevelse, som vanligvis oppstår kort tid etter bittet. Andre symptomer er smerte og ømhet, slapphet og sirkulasjonsforstyrrelser som kan utvikle seg til sjokk.

Mistenker du huggormbitt er det viktig at katten ikke beveger seg mye. Dette kan bidra til at eventuell gift sprer seg i kroppen. Giften paralyserer byttet og bryter ned vevet, noe som også kan være farlig for mennesker.

Ta raskt kontakt med dyrlege hvis du mistenker at din katt er bitt av huggorm.

Hos dyrlegen

En veterinær vil undersøke katten nøye og sette i gang behandling eller ytterligere undersøkelser basert på alvorlighetsgrad og plassering av ormebittet. På grunn av hevelse er det ikke alltid mulig å få øye på selve bittet.

Behandlingen kan i noen tilfeller vare over flere dager. Den vil typisk inkludere smertestillende medisiner, intravenøs væske for å sikre god sirkulasjon, og overvåkning av puls, hjerterytme og slimhinner.

I alvorlige tilfeller anbefales et antiserum mot giften. Antibiotika brukes sjelden.

Etter endt behandling vil veterinæren ofte anbefale en etterkontroll.

Kilde: DyreIDs Helseregister 2024, viser at huggormen har våknet.

De fleste huggormbittene som behandles i norske dyreklinikker inntreffer fra uke 16 til uke 40. I år har vinteren vært lang og våren kald mange steder, og dermed litt senere oppvåkning for huggormen. 

Det er hunder som behandles oftest - bare 18 prosent er katter.

Med andre ord er ikke dette veldig utbredt, men det er likevel lurt å ha øynene åpne mens du og katten nyter disse deilige vårdagene.

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Les også:

Flåtten  – dette gjør du med katten

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder