DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

På ferietur i Norge med hunden?

Gode råd og tips for en vellykket ferie 

 

Nå som sommerferien snart er her får vi ekstra god tid til å henge sammen med de firbeinte vennene våre. For mange innebærer dette å ta hunden med på ferie, både innenlands og utenlands.

Om dette gjelder deg, er det en del ting du bør tenke over og forberede, slik at skal ha det mest mulig komfortabelt. Husk også at når dere er på nye steder, så kan hunden ta seg en tur på egen hånd og utforske stedet. Det er derfor viktig at vi har riktig kontaktdata registrert på deg. Du kan søke på ID-nummer på vår nettside og se hva som er registrert - søk her .

Bilturer

For eksempel kan lengre bilturer være utfordrende for hunder. Derfor bør du venne hunden til å oppholde seg i bilen i god tid i forveien. Dette kan du gjøre ved å ta hunden med ut på korte turer, la den ligge i bilen med åpen dør for tilvenning til transportburet sitt med godbiter.

Der bilturer gir større mulighet for tilrettelegging, vil andre reisemåter bety å tilpasse seg fly, buss, tog, ferge og lignende transportmidler.

Et godt sted å starte med å undersøke regelverket til de ulike transportselskapene – dette kan ofte variere fra selskap til selskap. Det er viktig å vite om du kan ha med inn i flykabinen, oppholdsrommet eller togkupeen, eller om den må tilbringe reisen i et bur.

 

Noen hunder blir veldig rastløse av å ligge i et bur hele dagen. Andre hunder følger intenst med på omgivelsene, og kan bli slitne av bilturen.

Skal du og reise langt, bør du planlegge stopp langs veien. Da kan du ta hunden ut slik at den får aktivisert seg nok i løpet av dagen.

Enkelte hunder kan bli bilsyke, både på korte og lengre bilturer, men det finnes medisiner som hjelper mot dette. Følg godt med på om hunden trives i bilen, og ta gjerne kontakt med dyrlege om du lurer på noe rundt dette eller behøver medikamenter mot bilsyke.

Bur

Det er viktig å ha et trygt bur som er godt å ligge i. En solid konstruksjon med nok tyngde til at buret ikke flytter seg rundt i bilen vil være ideelt. Buret skal ikke være for stort, siden det skal hindre store bevegelser, men heller ikke for lite.

Det veldig viktig å venne hunden til buret den skal være i. For å få hunden til å forbinde buret med noe positivt er det lurt å trene på dette fra tidlig av. Bruk godbiter og ros, og la hunden ha korte opphold i buret som gradvis kan økes.

La helst buret stå tilgjengelig med åpen dør, som en naturlig del av inventaret i huset.

Pass på sola

Med sommersesongen kommer dessverre også de årlige artiklene om dyretragedier hvor hunder har blitt etterlatt i varme biler.

Bilen må aldri parkeres rett i sola om sommeren. Husk også at sola flytter seg. Selv om du parkerer bilen på en skyggefull flekk, kan den være badet i sol når du kommer tilbake.

Og selv biler som står i skyggen kan bli alt for varme til at hunder kan oppholde seg i dem.

Hvis hunden oppholder seg lenge i solen utendørs, kan det være nødvendig å smøre med solkrem på upigmenterte (hvite) områder som ører, snute, rygg og labber. Det anbefales at det brukes solkrem for barn.

Rastløshet og bilsyke

Noen hunder blir veldig rastløse av å ligge i et bur hele dagen. Andre hunder følger intenst med på omgivelsene, og kan bli slitne av bilturen.

Skal du og reise langt, bør du planlegge stopp langs veien. Da kan du ta hunden ut slik at den får aktivisert seg nok i løpet av dagen.

Enkelte hunder kan bli bilsyke, både på korte og lengre bilturer, men det finnes medisiner som hjelper mot dette. Følg godt med på om hunden trives i bilen, og ta gjerne kontakt med dyrlege om du lurer på noe rundt dette eller behøver medikamenter mot bilsyke.

Båtturer

De fleste hunder liker å være med på sjøen om de vennes til det fra de er valper. Som hundeeier kan du gjøre mye for å skape et trygt miljø ombord og lære å sette pris på båtlivet.

Hunder kan vanligvis svømme, men det er likevel viktig å ha på redningsvest. En god redningsvest har:

● Hurtigspenner
● Løftehåndtak på ryggen
● Kraftige bånd
● En ring for å feste kobbelet/båndet.

Redningsvesten skal tilpasses vekten til hunden. Legg til noen ekstra kilo om du har en langhåret hund, siden den veier mer når pelsen blir våt.

Hunder skal absolutt ikke bindes i vanlig kobbel og halsbånd på båt. Om en hund skulle finne på å hoppe over bord eller i land når båten ligger ved kai kan den bli hengende i kobbelet. Dette kan få alvorlige konsekvenser.

Pass på at det alltid fins tilgang til friskt vann om bord. Om drikker mye havvann kan den få saltforgiftning. Blir den sjøsyk kan en veterinær skrive ut sjøsyketabletter.

Togturer

Vær oppmerksom på at hunder kan bli reisesyke og oppleve kvalme. Ved lange togreiser kan det være lurt å ta en luftetur på stoppesteder hvor toget står stille en stund. Det er lurt å ha med vann til hunden på toget.

Når du bestiller billett bør du også huske å bestille kjæledyrbillett til hunden. Samtidig bør du gjøre deg godt kjent med togselskapets retningslinjer for hvor i togvognen den kan plasseres. Vy har for eksempel egne merkede områder for dette. Det anbefales å ha med et sklisikkert teppe, siden toggulvene er glatte.

Vy opplyser samtidig at det ikke finnes noen garanti for at det er plass til hund ved alternativ transport – ha dette med i beregningen før du reiser. Les mer om retningslinjer på Vy sine sider
 

 

Flyturer

Ofte blir hunder henvist til lasterommet, noe som særlig gjelder større hunder på fly. Merk at hunden også vil lesses på og av lasterommet uten at du er der for å berolige den. Siden dette kan oppleves stressende og skremmende for en hund er det spesielt lurt å undersøke hvilke retningslinjer som gjelder for ulike flyselskap. 

Selv om det er blitt mindre lyd i lasterommet på moderne fly, må du fortsatt regne med en del støy. Derfor er det en fordel om tåler mye lyd, noe dere kan trene på fra hunden er liten, for eksempel ved å gå forbi flyplasser, togstasjoner og andre steder med høy lyd.

Hos veterinær er det mulig å få CD-er med nyttårssmell, torden og annet bråk som potensielt kan skremme en hund. Denne kan brukes til å gradvis venne hunden til lydene i trygge omgivelser hjemme. Start med lav lyd og øk gradvis, samtidig som du viser  at du forholder deg helt rolig til dette.

Les mer om de de enkelte flyselskapers retningslinjer for hunder på fly;

SAS

Norwegian

Widerøe

Savnet & Funnet

Vær klar over at når dere er på nye steder så kan få behov for å utforske stedet på egen hånd. Skulle det skje at den blir borte så vit at du raskt og enkelt kan registrere den på vår Savnet & Funnet side. Blir hunden gjenfunnet så vil det bli formidlet kontakt til deg slik at du blir gjenforent med hunden din.

 • 3.400 kjæledyr gjenforent med sine eiere gjennom DyreIDs Savnet & Funnet
 • 80% gjenfinning innen 15 dager

Veterinære tips

 • Hvis hunden oppholder seg lenge i solen utendørs, så anbefales det at du smører den med solkrem. Det anbefales da å bruke solkrem for barn.
 • Husk flåttbeskyttelse hvis du reiser til flåttrike områder.
 • Ta med førstehjelpsskrin

 

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær.

Kontakt oss

 • Telefon 22 99 11 30
 • Send melding
 • Freserveien 1, 0195 Oslo
 • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

 • Mandag - torsdag: 10.00 - 14.00
 • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

 • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder