Slik får katten en god jul og nyttårsfeiring!
Forberedelse er nøkkelen til en koselig høytid.
Jul og nyttår er en hyggelig tid hvor vi koser oss med mye god mat - og med våre firbente venner. Det er likevel viktig å huske at det ikke er alle sidene ved høytiden som går like godt sammen med kattens ve og vel.
Her har vi samlet en liten liste over ting du bør tenke gjennom i forkant av feiringen.
Ikke vær raus med julematen
Katter bør som et generelt prinsipp ikke ha menneskemat, men et godt balansert fôr. Hvis du iblant gir Katt litt matrester eller godbiter, bør du være bevisst på hva den får i seg.
Det aller meste av julemat er ikke sunt for katter. Dette gjelder både ribba, pinnekjøttet og all den andre feite julematen og godsakene. For de fleste katter vil dette kunne gi både fordøyelsesproblemer og bidra til overvekt.
– Kjæledyr skal stort sett ikke ha julemat, sier Kamilla Tragethon, fagveterinær i DyreID.
– Hvis de for eksempel spiser mye feit og salt mat kan det gi oppkast og diaré.
Hun minner om at noen typer mat også er direkte farlige. Dette gjelder spesielt løk og hvitløk, samt benrester av fisk, fugl og får.
I tillegg er det viktig å passe på at katten ikke får i seg rester av alkohol.
Planlegg pynten
Stearinlys er særdeles trivelig å kunne sette fram i jula, men pass på hvor du plasserer dem. Nysgjerrige og lekne katter kan enkelt velte et levende lys og sette i gang en brann.
Pass derfor på at lysene står på steder som er vanskelig tilgjengelige for Katt, eller hold katten unna ved å plassere den på et annet rom mens lysene er tent.
Andre ting du kan tenke på er knuste julekuler, som katten lett kan skjære seg på, og mindre gjenstander som kan svelges og gi tarmtrøbbel. Dette gjelder vanlig julepynt, men ifølge Tragethon bør man også holde et øye med innpakningsbånd fra gaver.
– Båndene rundt pakken kan katten ha det mye moro med, men de kan ende opp med å spise dem.
Det pleier også å bli en del ekstra ledninger og elektriske lys, noe katten kan vikle seg inn i eller få støt fra.
Tragethon minner om at juletreet kan framstå som tidenes klatrestativ for katten - noe som ikke nødvendigvis er så bra om det velter.
– Da kan den skade seg, sier hun.
– Jeg har hatt en katt inne som juletreet falt over. Heldigvis gikk det fint i det tilfellet, den var bare litt skremt.
En siste ting mange overser er juleplanter. Liljer er vanlig i avskårne julebuketter og er svært giftig for katter. Amaryllis og svibel kan gi lette magesymptomer ved små inntak, men om katten spiser større mengder (eller løken) bør du snakke med veterinæren din.
Misteltein og julestjerne er derimot mindre giftige. I motsetning til hva mange tror, vil disse plantene vanligvis bare gi lett magebesvær ved inntak.
Om du har disse tingene i bakhodet når du velger hvor pynten skal stå, er det lettere å være føre var. Skulle uhellet likevel være ute, bør du ringe veterinær med en gang.
Om katten har brent seg bør du skylle den raskt med lunkent vann.
Gi katten ro
Det kan bli mye ekstra styr i julen for en katt, så pass på at Katt alltid har et sted hvor den kan gjemme seg bort fra stresset. Dette kan for eksempel være et eget rom, en eske fylt med puter eller en myk liten flekk med tepper under sengen eller sofaen.
Husk at mange katter også kan bli vettskremte av rakettene på nyttårsaften. Både lyset og lyden fra rakettene kan gjøre at de løper for å gjemme seg.
Det finnes også beroligende dufter som for eksempel kan plugges i stikkontakter, slik at de fordamper ut i rommet. Dette er syntetiske feromoner som gir trygghet til katten.
Duftene kan virke beroligende på generell angst, men hjelper ikke hvis katten har full panikk. Kontakt veterinæren din for spørsmål og eventuelt kjøp av syntetiske feromoner.
I verste fall kan dyrlegen også foreskrive beroligende medikamenter til dyr som blir veldig redde. Ta i så fall kontakt med dyrlegen din for resept, og husk at medikamenter beregnet på mennesker aldri må brukes på dyr.
Om du vil høre mer om dette, eller har andre spørsmål om hvordan du kan gjøre feiringen av jul og nyttår så fin som mulig for Katt, kan du gjerne ta kontakt med din veterinær.
DyreID ønsker alle to- og firbente en fin jul- og nyttårs feiring!