DyreID - Artikler
Eiet av Den norske veterinærforening

Sårskader på hund

Har hunden vært i slåsskamp? Har den fått en byll som ikke vil gro? Eller har hunden din sår på nesen? Sårskader på hund bør tas på alvor!

 

Hunder risikerer alltid å få sår og skader. Som oftest er sårene små, og du kan pleie dem og få dem til å gro av seg selv. Men av og til er man uheldig og er nødt til å kontakte veterinær.

Ta alltid sår på hund og sårskader på alvor. Hvis såret blir infisert, kan bakteriene tas opp i blodsirkulasjonen og spre seg til resten av kroppen. Her får du vite hvordan du behandler sår og små skader selv, når du bør kontakte veterinær, og hvordan vi hjelper hunden din.

Kilde: DyreIDs diagnosedata 2023, viser sårskader oppstår oftere hos valper og unghunder.

Symtpomer og årsaker til sår

Sårskader kan oppstå på mange måter. Hundeslagsmål med bittsår eller flenger som følge er vanlige. Hunder som har skadet seg i skogen på store greiner og pinner, ser vi også ofte. Hunden din kan også skade seg på glass, piggtråd og annet. Det kan også dreie seg om sår som infiseres og blir til en byll som ikke vil gro, eller som har sprukket.

 

Akutte skader

Som oftest oppdager man akutte skader med en gang, men ikke alltid. På en langhåret hund kan det gå en stund før man ser sårskaden. Det kan også være at man oppdager etter en stund at hunden har et sår eller blod på labben, eller at den ikke vil legge vekten på en labb. Dersom hunden din har et sår som trenger å syes, er det viktig at du kommer til veterinær så fort som mulig.

Bittsår

Hvis hunden din har fått et bitt, må du være ekstra nøye. Hvis bittsåret er helt overfladisk, og bittet ikke har penetrert huden, kan det holde med vanlig sårpleie hjemme. Men bitt kan også føre til infeksjoner, så rådfør deg alltid med veterinær.

Byller

Hvis en hund får en byll, tyder det ofte på et kronisk sår, for eksempel en flenge som det har kommet bakterier i, og som deretter har grodd igjen og blitt til en byll. En byll kan sprekke, og ofte kommer en tykk og illeluktende væske ut. Hunden blir ofte dårlig og mister i blant appetitten.

Sørg for at hjemmeapoteket inneholder alt til sårstell. Det tar seks timer fra man får bakterier i såret til det oppstår infeksjon. Hvis dyret ditt har et sår som må sys, er det viktig å dra til veterinær så fort som mulig.

Behandling av sårskader

Små sår og skrammer på hunden din kan du ofte ta hånd om selv. Det viktigste ved pleie av sårskader er at såret blir rent, ellers er det fare for komplikasjoner, først og fremst infeksjoner.

Ha alltid dette i hjemmet:

  • Fysiologisk saltvann
  • Bandasjer
  • Bomull
  • Kompresser
Kilde: DyreIDs diagnosedata 2023, viser en økning i stilte diagnoser i perioden juni til oktober.

Vask rent

Bruk en fysiologisk saltvann for å vaske såret rent. Det er viktig at såret blir grundig rent, enten ved å skylle det rent eller vaske med en kompress eller bomullsdott dynket i sårvask. Inntørket blod og skitt i pelsen løses opp med lunkent vann og tørkes bort. Kompresser fungerer ofte bedre enn bomull, siden de ikke setter seg fast i såret slik bomull kan gjøre.

Det er enklere å rengjøre dersom man klipper bort pelsen ved såret. Det er viktig å være svært forsiktig når man klipper nær huden, slik at det ikke dannes flere sår. Unngå vask med sterke antiseptiske midler som jod på åpne sår, siden de ikke bare dreper bakterieceller, men også cellene som får såret til å gro.

 

Bruk trakt eller krage

Observer såret regelmessig i noen dager, selv om det ikke ser så alvorlig ut ved første blikk, siden infeksjoner kan oppstå. Det er lurt å kontrollere temperaturen etter en sårskade. Hunden din skal ikke slikke på såret før det er grodd. Såret kan da bli verre eller infisert. Hvis det er nødvendig, bør du bruke krage.

Blødende sår

Ved blødende sårskader, legg på trykkbandasje, slik at du beskytter sårområdet og stopper blødningen. Det er viktig å søke veterinærhjelp dersom såret ikke slutter å blø etter noen minutter. Forsøk å stoppe blødningen hvis du er på vei til veterinær ved akutt skade. Hvis såret er på magen eller brystet, kan det være nødvendig å pakke dyret grundig inn med bomull og bandasje.

Når søker jeg hjelp?

Dersom hunden din har fått stikksår
Dersom hunden din har gapende sår
Dersom hunden din har fått sår ved øynene
Dersom hunden din har store eller dype sår der det underliggende vevet kan være skadet
Dersom et sår er infisert

Hva gjør veterinæren?

Sårskader som trenger sting

Dersom hunden din har et sår som trenger sting, er det viktig at du kommer til veterinæren så fort som mulig, slik at såret ikke blir infisert og for at det skal gro fort. Skaden bør ikke være eldre enn åtte timer når den blir sydd.

Infeksjon og bittsår

Dersom hunden blir slapp, har feber, eller såret hovner opp eller blir rødt/betent, er dette tegn på infeksjon, og hunden kan ha behov for antibiotika. Dette skjer ofte ved bittsår fra en annen hund eller katt. Ofte ser ikke bittsår så alvorlige ut i begynnelsen, men dyrets munnflora inneholder en mengde bakterier som kan forårsake infeksjon. Ofte dannes lommer under huden ved et bitt, der bakteriene trives. Etter noen dager dannes en hevelse eller en byll på stedet. Oppsøk alltid veterinær i dette tilfellet.

Drenering

På klinikken prøver man ofte å lukke såret, selv om det i utgangspunktet er infisert. I noen tilfeller må en la et infisert sår forbli åpent noen dager før det kan lukkes. Dersom det kan lukkes, plasseres et gummidren for å gjøre dreneringen enklere. Dette skal sitte på i 3–5 dager og tas deretter bort på klinikken. Etter det skal såret gro sammen. I tiden når drenet sitter i, og også en tid etter det, må hunden din ofte ha på seg en krage, slik at den ikke slikker på såret.

Også mindre sår kan ha behov for å syes for at de skal gro ordentlig, for eksempel om de åpner seg når hunden beveger seg. Noen sår krever smertestillende og av og til narkose sedasjon for at man skal kunne rengjøre dem.

Les også:

Kloskade hos hund

Kutt i tredepute  - potekutt

Kilde: Gjengitt med tillatelse fra Evidensia Dyrehelse

Kontakt oss

  • Telefon 22 99 11 30
  • Send melding
  • Freserveien 1, 0195 Oslo
  • Org.nr. 971 180 536

Åpningstider telefon

  • Mandag - Torsdag: 10.00 - 14.00
  • Fredag: 09.00 - 11.30

Følg oss

  • Vi er medlem av Europetnet - det betyr at kjæledyr registrert hos DyreID også er søkbart i hele Europa.

DyreIDs nettsteder